Una ‘ruta' per Sagarra



Catalunya recordarà Josep Maria de Sagarra quan fa uns mesos dels 50 anys de la mort del poeta. Ho farà amb un acte institucional que estigui obert a la gent, un to imprescindible per a un aristòcrata i intel·lectual que va saber connectar amb la classe mitjana i popular. L'acte d'homenatge serà el 23 de gener al Palau de la Música amb un “passeig per la vida i l'obra de Sagarra”, en paraules del director del muntatge, Joan Ollé.
El Departament de Cultura també ha previst que es faci una actuació, adient al tipus de connexió que va tenir el poeta, dramaturg i periodista a Madrid: Es tracta d'una ponència a l'Ateneo Científico, Literario y Artístico de Madrid que obrirà el coordinador Lluís Permanyer amb una ressenya biogràfica i que també comptarà amb una lectura de textos del director Mario Gas i i la participació del director de la Real Acadèmia Espanyola de la Llengua, José Manuel Blecua, que repassarà passatges de les memòries de Sagarra que fan referència a l'estada a Madrid.
El conseller de Cultura Ferran Mascarell aclaria ahir que cal donar un tomb a la fórmula de la Generalitat d'organitzar homenatges als artistes. Han de ser “institucionals i populars” a partir d'ara. Cal que aquests actes fets per la Generalitat en nom de Catalunya siguin de fàcil accés per al públic. Mascarell insinua que l'acte per a Josep Maria de Sagarra obre una sèrie, “tindrà continuïtat pels pròxims anys”.
Sagarra torna al Palau de la Música. Ja que el 1931 el mateix autor va oferir un recital a partir del Poema de Nadal. Ollé aventura que serà una peça molt musicada. I és que, a més d'incloure els versos que Sagarra va escriure pels músics de l'època, també s'incorporen les peces que van compondre autors com Lluís Llach, Ramon Muntaner, Toti Soler o Ovidi Montllor, que van convertir en cançons alguns dels seus versos. Ester Formosa, Roger Mas, Sílvia Pérez Cruz, Marina Rossell, Toti Soler, Maurici Villavecchia i el Cor Jove de l'Orfeó Català hi posaran la música.
Pel que fa als textos seleccionats, el director explica que s'han recollit fragments d'allò que va crear (poemes, novel·les, teatre, poemes satírics, correspondència o articles en premsa) i que es presenta, per regla general de manera cronològica. Els actors Joan Anguera, Pere Arquillué, Sílvia Bel, Ivan Benet, Montserrat Carulla, Enric Majó, Rosa Novell, Josep Maria Pou, Carme Sansa i Lluís Soler donaran veu als textos. És la manera més evident de narrar la vida d'aquest autor que, sovint és relacionat únicament amb les tertúlies a l'Ateneu Barcelonès. Per a Ollé, un dels encerts de Sagarra va ser no menystenir la relació amb la intel·lectualitat de Madrid. Del seu fet biogràfic revela els viatges de joventut per París i Itàlia promoguts pel seu pare i la sortida cap a l'Atlàntic, arran de les amenaces de mort d'alguns anarquistes per la publicació de poemes satírics a El be negre. El resultat d'aquest viatge és l'obra literària La ruta blava.
El mèrit més gran de Sagarra és que, sent un home d'enorme cultura va aconseguir ser popular, diu Ollé. En 20 anys va escriure 40 obres de teatre, algunes de tan populars com La corona d'espinesL'hostal de la GlòriaEl cafè de la Marina o La Rambla de les floristes. Són obres populars, de gran “habilitat poètica”.

I el TNC?
Joan de Sagarra, fill del poeta, va agrair la voluntat de la Generalitat d'homenatjar el pare, una efemèride que el Teatre Nacional de Catalunya ha obviat. Tampoc Joan Ollé no entén el descuit: “No entenc que en el recompte hagi quedat Maragall, 2 i Sagarra, 0.” Per contra, Ollé celebra que el Lliure, “que no li toca” pel parer del director, hagi programat Vida privada, amb dramatúrgia de Xavier Albertí, i programi per dos copsRosa Maria Sardà diu Sagarra. Pel conseller, cal valorar globalment la programació de Sergi Belbel al TNC, criticat per Joan de Sagarra. Mascarell considera que Belbel “ha fet molt bona feina en conjunt”.
Font: www.elpuntavui.cat

No hay comentarios:

Publicar un comentario