Dalí al Pompidou, la cirereta d'un any de projecció catalanaEl conseller de Cultura, Ferran Mascarell, s'ha cansat de repetir durant l'últim any que la cultura catalana té "més talent que mercat". Un cop fet l'exercici de reorganització interna i l'obligatòria constricció econòmica de totes les àrees, aquest 2012 per fi serà l'any de posar en pràctica la predicada expansió internacional. "Catalunya mobilitza un 1% de les transaccions culturals internacionals, amb només un 0,1% de la població", explicava ahir el conseller. Aquesta dada indica la importància i el potencial de la cultura catalana, segons Mascarell. El seu objectiu, de la mà de l'Institut Català de les Empreses Culturals i l'Institut Ramon Llull, serà fer créixer el percentatge: "Que el nostre mercat sigui exportador de béns culturals al món", resumia Mascarell.
Les tres administracions estan elaborant un pla d'internacionalització que tindrà els objectius d'ampliar el mercat cultural, posicionar empreses i entitats als circuits internacionals, reforçar la marca creativa de Catalunya, cooperar amb el sector privat per sortir a fora i atreure inversions estrangeres. El director de l'ICEC, Fèlix Riera, ho exemplificava amb el cas del Sónar Sao Paulo, que ha obert les portes del Brasil a la fira de videoart Loop i que ajudarà a atreure galeries a la fira d'art contemporani Swab.
Els editors, al Quebec
La primera pedra del pla d'exportació de béns culturals ja és la participació de Catalunya com a convidada a dos festivals claus en el seu sector, aquest gener. Dotze grups -com Las Migas, Mar Gómez, Ponten Pie o La Banda del Surdo- i 34 empreses aniran a la fira d'arts escèniques Kulturbörse de Friburg, i mitja dotzena més han estat seleccionats per al festival de música Celtic Connections de Glasgow -un festival escocès que l'any vinent convidarà cultura forana a Anglaterra-. Aquestes cites són només l'inici d'un any intens. L'art explotarà el patrimoni català en exposicions com la de Josep Maria Sert al Petit Palais de París, Joan Miró anirà a la National Gallery de Washington i, a finals d'any, hi haurà una gran mostra de Dalí al Pompidou de París, de la qual encara no es volen revelar més secrets. La música traurà partit de l'efervescència del pop i el folk. I el sector editorial, que representa el 43% de la facturació de la cultura, serà convidat a la Fira del Llibre del Quebec.
Font: Laura Serra (www.ara.cat)

No hay comentarios:

Publicar un comentario