El CAER estrena una “comèdia quàntica”


De què devien parlar els científics Niels Bohr i Werner Heisenberg i la dona del primer, Margrethe, en la trobada que van mantenir l'any 1941 a Copenhaguen, en plena Segona Guerra Mundial i just quan es començava a parlar de la possibilitat de fabricar armes nuclears? El dramaturg britànic Michael Frayn, autor de la cèlebre comèdia Pel davant i pel darrere, especula, perquè no en va quedar constància documental, que ho van fer dels efectes que podia tenir en la humanitat la física quàntica, de la qual havien formulat els principis anys abans. Aquest és l'argument de Copenhaguen, una “comèdia quàntica”, com la defineix el director del muntatge, Ramon Simó, que s'estrena aquest diumenge al Teatre Fortuny.

Coproduït per Bitò Produccions, el Centre d'Arts Escèniques de Reus (CAER) i el TNC (on Copenhaguen farà temporada del 28 d'abril al 5 de juny), l'espectacle “és una autèntica lliçó de com amb la física es poden arribar a explicar metafòricament moltes coses”, van confessar ahir els seus intèrprets, Pere Arquillué, Rosa Renom i Lluís Marco. De joves, Werner Heisenberg i Niels Bohr havien estudiat amb entusiasme el món subatòmic per mirar de fer comprensibles els secrets més íntims de la matèria i l'energia: “La investigació es veia, encara, com un joc altruista i innocent arrelat en l'humanisme”, segons Ramon Simó. Però l'arribada de Hitler al poder i l'esclat de la Segona Guerra Mundial fa veure als dos científics que les seves investigacions podrien danyar la humanitat, com poc després es va demostrar amb les bombes atòmiques llençades a Hiroshima i Nagasaki.

Copenhaguen, doncs, planteja un debat científic i de rabiosa actualitat, com ara s'ha demostrat amb els efectes del terratrèmol en l'energia nuclear al Japó. Però Michael Frayn té la virtut de fer-ho, segons els promotors de l'espectacle, de manera àgil i fins i tot amb alguns tocs d'humor.

Font: Natàlia Borbonès (www.avui.cat)

No hay comentarios:

Publicar un comentario