LA MORT D'IVAN ILITX


TEXT: LEV TOLSTOI
DIRECCIÓ i ESPAI: ORIOL BROGGI
ADAPTACIÓ: ORIOL BROGGI i JERONI RUBIÓ
INTÈRPRETS: ÒSCAR MUÑOZ, PILAR PLA, JACOB TORRES i ELVIRA PRADO
VEUS: BRUNO ORO PICHOT i MOISÈS BROGGI
PRODUCCIÓ: LA PERLA
BIBLIOTECA DE CATALUNYA


Oriol Broggi reposa aquesta funció mestres prepara nous espectacles per aquest màgic espai. Les paraules de Tolstoi tornen a ressonar entre les parets de la Biblioteca de Catalunya, malgrat que la posta en escena no arriba ni tan sols a la correcció. Potser un espectador de teatre que estigui acostumat a la representació de les obres, trobi que això només és una lectura dramatitzada i que n'hi ha moltes que tingui més dramatúrgia que aquesta.

La mort d'Ivan Ilitx és la crònica del fi de la vida d'un jutge mediocre i ambiciós que viu atrapat en l'ambient mesqui i poc humanitzat que ell mateix ha anat construint al seu voltant. Realment les paraules de Tolstoi són precises i boniques, però a la peça li sobra sobrietat i li manca posada en escena.

Broggi aquesta vegada és massa fidel al text, no arrisca com ha fet en anterior ocasions, tan fidel que avorreix al públic que si estigués al camp demanaria l'hora en repetides ocasions, però com això és teatre i no futbol aguanta estoic la hora i mitja de representació.

Si la dramatúrgia és escassa, els intèrprets fan un esforç doble per intentar donar-li a l'obra cert ritme, no ho aconsegueixen. Òscar Muñoz, Pilar Pla i Jacob Torres són personatges plans, tant quan llegueixen (literalment) al principi de l'obra com quan deixen el paper i es posen a 'dramatitzar'. Elvira Prado acompanya amb el piano aquesta orquestra desafinada de caràcters.

2 comentarios:

  1. quin avorriment!!! i els passos flamencs del final?? com ho interpretes, tu?

    ResponderEliminar
  2. Potser és una dansa a la mort, però no li trobo gaire sentit a tot plegat...

    ResponderEliminar