El gerent del TNC dimiteix


El conseller delegat del TNC, Alfred Fort, va anunciar ahir als treballadors del TNC que dimitirà a final de mes. És la decisió que ha pres després que avancés en una trobada amb el secretari general de Cultura, Xavier Solà, al gener, que “potser no era la persona indicada” per la línia que pretenia emprendre Cultura. Fort va enviar una carta a mitjan febrer al conseller Ferran Mascarell, que no ha tingut resposta tampoc. Fort pensa que la seva marxa facilitarà un relleu que s'estima, en breu. Ahir fonts de la conselleria no van avançar qui serà el substitut i van argumentar la marxa dient que es tracta d'una decisió personal.

El càrrec de conseller delegat, conegut de manera planera com a gerent tot i que aquest càrrec correspon a Josepa Piñol, era un càrrec eminentment tècnic durant la direcció de Domènec Reixach. Va ser amb l'entrada de Joan-Francesc Marco en aquesta plaça que va cobrar un pes notable al TNC, tot i que la qüestió artística seguia reservada al director (de seguida Sergi Belbel va substituir Reixach). En els 4 anys de Fort (va substituir Marco amb l'entrada d'ERC a la conselleria) ha intentat passar més inadvertit. Admet que el seu és un càrrec polític i entén que és “normal” el canvi, si no hi ha sintonia amb la conselleria.

Quines eren les desavinences amb Cultura? Fort entén que és global: d'una mirada diferent “sobre el sector teatral i sobre el públic en concret”. Fort admetia que es podria entendre seguir aprimant l'estructura, “però no estic disposat a què em diguin quants puc treure i d'on”. Amb Marco van començar a sonar alarmes de la unificació de gestió dels teatres públics, una Inaem a la catalana. La fórmula torna a prendre força. Per retallar la despesa del TNC, ERC parlava de tancar la Sala Tallers, com una hipòtesi. Tot i la crisi, els teatres públics presenten darrerament unes xifres d'ocupació notables. El 2010, el TNC va cobrir els 15'8 milions de pressupost global amb 10'8 milions de la Generalitat i 5, assolits per ingressos propis i romanents d'altres exercicis.


Font: Jordi Bordes (www.avui.cat)

No hay comentarios:

Publicar un comentario