Jorge Picó deixa la direcció artística del Teatre Principal
L'actor, director i productor teatral Jorge Picó ha decidit deixar la direcció del Teatre Principal de Vilanova i la Geltrú, una feina que desenvolupava des de l'octubre del 2009, quan es va reobrir l'equipament municipal. Picó argumenta que la retallada del pressupost del teatre, que ja considerava escàs, i la falta d'ambició en les polítiques culturals del municipi han estat determinants per abandonar aquest càrrec. Espera que amb la seva marxa, que no es farà efectiva fins al juny –quan s'acaba la temporada–, hi hagi una reacció de l'Ajuntament i es deixin clars els objectius de la institució: si hi haurà artistes residents i si es faran produccions, entre altres aspectes.
Jorge Picó ha explicat que “el teatre és un servei públic” i que com a tal és “una eina de canvi, de transformació d'una ciutat, una eina del motor econòmic, però no un pàrquing d'artistes ni de companyies”. En un comunicat que ha publicat en el seu bloc, el valencià Jorge Picó assegura que “ha estat un plaer i una oportunitat portar la línia artística d'un teatre com el de Vilanova”, però que les noves condicions li feien impossible dur a terme el seu projecte cultural: “No el puc defensar ni trobo ningú que el defensi”. Per Picó, la retallada del pressupost –que, segons explica, és de prop d'un 20%– suposarà la fi d'alguns dels pilars del seu projecte: “Un espectacle internacional, almenys un cop l'any (Joss Houben, Philippe Genty); el públic d'altres poblacions; les nostres residències amb artistes que, no només ens rebaixen el seu catxet a canvi d'assajar, sinó que descobreixen processos artístics i inicien el públic jove en la creació; la producció pròpia, creant llaços amb altres ciutats; la programació entre setmana, en què s'omplien les funcions...”. I és que, segons Picó, aquesta és la veritable diferència entre un teatre de poble o de ciutat: “No és una qüestió d'oferta i demanda, ja que la demanda es treballa i es crea. S'han de crear valors públics [pedagogia, divulgació, creació]”. Considera que la falta d'ambició de l'administració pot ofegar el teatre, que podria ser un gran instrument de promoció de la ciutat si realment s'apostés per les produccions pròpies i les propostes adequades.
Des de la regidoria de Cultura, Isabel Pla ha agraït la tasca que ha desenvolupat al capdavant del teatre: “Hem aconseguit complir el repte que ens vam marcar fa quatre anys d'oferir una programació d'arts escèniques de qualitat i situar la ciutat en el món del teatre”. Pla se sent satisfeta de tenir un teatre recuperat i una oferta diversificada.
De les lloances a les discrepàncies
El fitxatge de Jorge Picó va ser una aposta personal de la regidora de Cultura, Isabel Pla, perquè era un gran home de teatre i perquè coneixia bé la realitat de les arts escèniques de la ciutat. Però l'entesa finalment va resultar complicada, tot i que això no ha sorprès tothom. L'actor vilanoví Toni Albà, que en la presentació de les obres de la nova temporada que es va fer fa un mes va lloar la tasca de Picó i l'esforç de l'Ajuntament per mantenir un programa divers en temps de crisi econòmica, creu que es tracta de la crònica d'una mort anunciada: “Un director no pot estar pendent de saber quin pressupost tindrà el mes vinent per programar la nova temporada”. Albà sempre ha estat crític amb les polítiques culturals de la seva ciutat natal i afirma que aquesta falta d'ambició local es veu també en la resta d'àmbits: “El teatre hauria de tenir activitat constant, assajos de companyies de teatre i dansa, espectacles infantils al matí per a les escoles...”. L'actor, productor i director vilanoví creu que Vilanova i la Geltrú hauria de plantejar un altre tipus de gestió de l'equipament, seguint el model del teatre Kursaal de Manresa, i fer una fundació pública que pugui administrar el pressupost i la programació amb independència de l'administració local.
Font: Laura Marín (www.avui.cat)
No hay comentarios:
Publicar un comentario