Restes del naufragi?



En vista de la capital importància de l'R+D+I en els processos de creació circense, el pla integral de circ potencia tres fàbriques de creació: Roca Umbert (a Granollers, avui un projecte mig aturat per la crisi), La Central del Circ (gestionada per l'Associació de Professionals de Circ, en ple rendiment a Barcelona) i La Vela de Vilanova i la Geltrú, congelada després de cinc anys de desencerts i ensopegades. Malgrat la manifesta i reiterada incompetència municipal vilanovina pel que fa a la gestió de La Vela, en aquests cinc anys l'equipament ha fet un bon servei i ha donat fruits apreciables. L'Associació de Professionals de Circ de Catalunya (APCC) n'ha fet un inventari, que exposarà al conseller de Cultura la setmana que ve (ja començava a ser hora que l'APCC, en qualitat de màxima representant del sector, agafés el toro per les banyes en aquest desastrós afer).
L'actual regidora de Cultura de Vilanova, Marijó Riba, lamenta haver-se trobat “un cadàver”: el conveni 2011 Ajuntament-Generalitat està sense signar (el del 2010 s'havia signat a corre-cuita el 22 de novembre, a punt d'acabar l'any) i actualment La Vela “està deixada de la mà de Déu”. Afirma que des de la regidoria es voldria assumir el centre, però encara no se sap si serà possible, tant econòmicament com políticament. Hi busquen solucions en clau de circ i en clau de ciutat, i en els pròxims dies es reuniran també amb Ferran Mascarell per trobar una sortida a l'atzucac. Mentrestant, sabent que l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú és un dels més endeutats de Catalunya, Ràdio Macuto va tocant campanes. D'una banda, especula que el CAER (sense director d'ençà del cessament de Cèsar Compte fa un mes) es faria càrrec de La Vela enduent-se els envelats a la capital del Baix Camp o bé estenent a Vilanova la programació de Trapezi Reus (fira també sense direcció i amb les produccions del 2012 congelades per mor de la reestructuració post-Compte). És una via que veig incongruent i que Vilanova ja va rebutjar fa un any.
També s'especula sobre externalitzar-ne la gestió (jo mateix ho suggeria al Volt de pista de l'1-III-2010, i el balanç elaborat per l'APCC el novembre del mateix any considerava la gestió privada com a “més efectiva”). Altres campanes anuncien un consorci Ajuntament-Generalitat-APCC-patrocinadors privats. És clar que hi ha una solució més fàcil (la més indigna de totes): engegar-li el tret de gràcia. Però la gran importància del tema i el capital invertit obliguen les parts implicades a esmolar l'enginy perquè el projecte continuï arrelat a Vilanova.
Per què a Vilanova? Per tradició: la ciutat manté una intensa relació amb el circ des de finals del XVIII, va tenir un circ estable (Apol·lo, 1899-1960) i va participar en la creació de la Fira de Circ Trapezi.
Per l'espai: és l'únic dels tres centres de creació existents en què es pot residir (opció ideal per a coproduccions internacionals) i també l'únic que permet creacions de gran format. El valor de La Vela no són els envelats (que, a més, comencen a ser vellets) sinó l'espai. A més, la ubicació en plena natura ofereix la calma i la concentració ideals per treballar.
Per descentralització territorial: cal consolidar el triangle circense Reus-Vilanova-Barcelona per continuar irradiant a la resta del país. I per la feina feta (la demostra el balanç que l'APCC presentarà al conseller) i per la inversió: Catalunya no es pot permetre malbaratar ni un euro. Seria una immoralitat deixar enterrat a la Masia d'en Cabanyes el dineral públic que s'hi ha abocat des del 2006. No els detallo xifres, però només en infraestructures, el capital invertit és massa gros per prendre decisions poc meditades i sense consensuar.
Font: Jordi Jané (www.elpuntavui.cat)

No hay comentarios:

Publicar un comentario