La Fira Mediterrània desplega la seva magnitud
La borrasca instal·lada sobre Catalunya va donar una treva i ahir, per fi, les riuades van ser de gent delerosa d'espectacles tradicionals a la capital del Bages. La pluja que va aigualir les primeres jornades de la 14a Fira Mediterrània va desaparèixer i ahir es va complir tot el programa i fins i tot es van recuperar espectacles de carrer suspesos des de la inauguració de dijous.
Tot i el temps, les xifres del certamen són bones. Amb paraigua, però el miler de professionals acreditats no hi han faltat i la llotja bullia d'activitat. Els contactes entre companyies i programadors proliferen, i la fira aprova amb nota el vessant professional, el de canal de distribució de la cultura d'arrel tradicional. Ho confirmava la directora del certamen, Tere Almar, que en una conversa amb l'ARA assegurava: "Els professionals destaquen la qualitat de l'oferta. La llotja està sent un punt de trobada i de contractacions. Hi ajuden les presentacions a càrrec de les institucions, la mateixa Fira o els estands de la llotja".
En el vessant artístic, oferta diversíssima: 110 espectacles, 200 representacions i un munt d'estrenes absolutes, amb un nivell de qualitat que no ha abaixat el llistó. Perejaume, artista convidat d'enguany, va ser l'artífex de l'espectacle inaugural Ballar la veu i també ha presentat l'obra Obreda i el seminari i exposició El pes de les imatges. També signa l'escenografia de La muntanya al teu voltant, l'espectacle de Gelabert Azzopardi que va obrir la Fira. "Estem satisfets perquè Perejaume ha pogut donar el seu discurs cohesionat, sòlid i consistent", remarcava Tere Almar.
Ahir el públic familiar gaudia de la generosa oferta de circ, des del minimalisme del muntatge Maiurta, de Los Galindos, fins a la molt ben rebuda proposta dels francesos Carrousel des Moutons, entre altres. La Fira ha viscut estrenes d'artistes reconeguts, com Manel Camp i Llibert Fortuny, altre cop junts amb el projecte Populina, amb melodies populars i un epíleg elèctric. S'han vist per primer cop a casa nostra propostes com la dels romanesos Taraf de Haïdouks i els macedonis Kocani Orkestar, que amb més de 25 músics sumaven forces per oferir música balcànica carregada d'energia. De més a prop, tornava el flamenc de Las Migas -que acabava l'actuació amb el públic dret i amb Alba Carmona superant amb nota el repte de substituir Sílvia Pérez Cruz-, el cantautor xativí Feliu Ventura i l'andalús Javier Ruibal.
Els Quicos, amb Pep Gimeno Botifarra, també omplien el Kursaal amb La barraca, un muntatge que esborra la frontera entre l'Ebre i el País Valencià. Remarcables propostes teatrals com la dels aragonesos Producciones Viridiana, que presentaven el deliciós espectacle Habibi/Amado, i fets destacables com el trasllat d'un muntatge a Món Sant Benet. Discjòqueis i sons ballables (gran èxit dels italians Canzionere Grecanino Salentino) han allargat l'oferta de cada jornada fins ben entrada la nit.
El mestissatge de la Cobla Catalana de Sons Essencials, i la fusió de sardana, funk i jazz de la Principal de Júpiter van ser el preludi d'un dels plats forts de la Fira, amb les entrades exhaurides, que arriba avui: Roger Mas i la Cobla Sant Jordi. Encara mirant al cel, Manresa clou quatre dies intensos de cita amb la tradició, gens renyida amb la modernitat.
Font: Joan Piqué (www.ara.cat)
No hay comentarios:
Publicar un comentario