Crisi d'èxit al TNC



Va ser un enfangat 12 de novembre de 1996, ara fa 15 anys, que el TNC va fer la primera funció: Àngels a Amèrica, dirigida per Josep Maria Flotats. La inauguració va ser el setembre següent, i es recordarà com el primer daltabaix institucional de l'equipament públic, amb dimissió sonada quasi immediata. El TNC, amb 15 anys, viu l'adolescència: els reptes de fer-se gran. Tot i que l'any passat va aconseguir una de les millors estadístiques d'ocupació a les sales del TNC (79%), va ser (a excepció de la primera, que només va tenir dues funcions, quasi en precari) la temporada que va tenir menys assistència d'espectadors globals. La raó cal trobar-la en la crisi: fa un any i mig que el TNC no impulsa les gires i la crisi ha obligat a retallar el calendari d'actuacions. El director artístic actual, Sergi Belbel, defineix la situació com “sensació d'esquizofrènia”. L'equipament podria fer molt més, però no hi ha recursos per posar carbó a la màquina, i s'ha d'anar al ralentí fins que se superin les circumstàncies actuals.
Hi ha una altra dada reveladora. Dels vint espectacles més taquillers al TNC, vuit els ha signat el mateix Belbel (Dissabte, diumenge i dillunsAgostL'estiueigPrimera planaLes falses confidènciesL'inspectorEn pólvora i El alcalde de Zalamea). Josep Maria Flotats (La gavina Àngels a Amèrica), Joan Lluís Bozzo (Mar i cel i Aloma)i Josep Maria Mestres (El ventall de Lady Windermere La filla del mar) van darrere amb dues obres en el rànquing. L'única dona és Carme Portaceli, que signa la vintena direcció amb més assistència al TNC: L'auca del senyor Esteve. Ella i Sílvia Munt només han accedit un cop a la Sala Gran.

Les obres que s'han impulsat a través del TNC tenen dos grans èxits: El mètode Grönholm (que, en paraules de Belbel, es va convertir en fenomen Grönholm, després de l'èxit repetit al Poliorama durant tres temporades seguides) suma 369.559 espectadors. I encara més. La temporada passada, el mateix repartiment va tornar al Poliorama quatre mesos i encara va sumar 75.607 espectadors, segons dades d'Adetca (són 445.166 les persones que han vist aquest muntatge amb el mateix repartiment que l'estrena de la temporada 2002/03). El TNC no comptabilitza aquests espectadors, ja que en aquella temporada ja no disposava dels drets d'explotació que els administrava l'empresa privada. També la reposició de Mar i cel va tenir segona vida al Victòria, sota el risc de Dagoll Dagom: són 194.707 espectadors els que han vist la peça. També el Faust 5.0 va reunir 132.825 comptant la temporada al TNC, però sobretot la gira, en què va aplegar més de 111.000 espectadors. Si es veu que els espectacles amb més assistència al TNC no superen els 70.000 espectadors, es comprova la importància que històricament el TNC ha donat a les gires.
El pes de les gires


En casos puntuals, de les gires es responsabilitzaven productores que n'assumien el risc. Ara ja fa un any i mig que s'ha optat per una fórmula en què totes les gires es fan a partir de les condicions que posen les productores privades a actors. No és una mala fórmula per Belbel, ja que així es troba una línia de col·laboració amb l'empresa privada. En aquest acord es preveu que hi hagi un retorn de la inversió “simbòlic”, comenta Belbel. No sempre s'aconsegueix trobar un productor que vulgui arriscar. Es va intentar traslladar Agost a un altre teatre amb l'escenografia i els catorze actors. Es va veure que era impossible, revela Belbel, motiu pel qual el TNC n'assumeix la reedició. Si es confirmen els pronòstics, Agost (39.721 espectadors en 50 funcions) podria ser el muntatge amb més espectadors del TNC, al davant de l'actual líder del rànquing: Dissabte, diumenge i dilluns (69.682 en 85 funcions).No són anys per despeses. Per això la celebració del 15 aniversari és austera:s'es posarà en marxa el concurs 15 anys, 15 preguntes, una per cada any de vida del TNC. I, a partir de la setmana vinent, s'obrirà un joc de participació per saber quin és l'espectacle que ha agradat més en tota la història del TNC. Tots els seguidors, antics o nous, del Facebook del TNC poden participar-hi.
Font: Jordi Bordes (www.elpuntavui.cat)

No hay comentarios:

Publicar un comentario