Segon festival marcià



L'off de Temporada Alta, el Fora de Temporada, festival organitzat per la productora Les Marcianes, celebrarà des de dissabte vinent i fins al dia 8 de desembre, la seva segona edició amb algunes novetats. La primera i més remarcable és que, a diferència de la primera edició, no hi haurà dos dies d'activitat a la setmana –l'any passat eren els dijous i divendres–, sinó només un, els dijous dies 17 i 24 de novembre, i 1 i 8 de desembre, en tots els casos en un lloc tan adient com els ja imprescindibles Jardins de la Mercè. Aquest canvi és degut a la gran acumulació de públic que es produïa els divendres, que no permetia un visionament confortable de l'espectacle, i que fins i tot arribava a ser molest per a les companyies. Totes les actuacions als Jardins de la Mercè són gratuïtes i el patró és el mateix que l'any passat. Tot primer, a l'inici de cada vetllada, actuacions dels “caps de cartell”, això és, companyies i artistes apadrinats per altres creadors consolidats. Així, trobem unaclown com Diana Gadish, que presentarà Genesis Joplin (17 de novembre), a proposta de Jango Edwards; el ballarí Alberto Velasco, que presentaràLe petit mort (24 de novembre), a proposta de Marta Carrasco; els Acustic Broadway, que oferiran el concert homònim (1 de desembre), proposats per La Cubana, i l'actor de teatre musical Víctor Arbelo (8 de desembre) que presentarà un recull de cançons d'aquest gènere sota el títol de 21, a proposta de Daniel Anglès.
Les companyies que actuaran a proposta d'artistes consagrats disposaran de 20 minuts, mentre que les altres propostes, triades per l'equip artístic de Les Marcianes d'entre més d'una trentena, que són les que es van presentar, disposaran de l'escenari dels Jardins de la Mercè durant 10 minuts. Pel que fa al gènere de les propostes, s'hi barregen titelles, cabaret-freak, monòlegs, cabaret musical, teatre de text, teatre musical i comèdia.
Nous espais


La segona novetat important és la inclusió del cicle Espais Sigulars. Les Marcianes, que són Teresa Ferrer, Desirée Povedano i Alba Gómez, expliquen que un dels objectius del festival és “sortir del circuit habitual dels espais d'exhibició” d'arts escèniques que hi ha a la ciutat, i és per això que han creat el cicle Espais Singulars, que consisteix en tres espectacles de llarga durada, de pagament –el preu de l'entrada és moderadíssim, entre 6 i 7 euros, i menys si s'és estudiant de la UdG–, en llocs poc habituals. Trenca aquests discurs la inclusió de la sala La Planeta, però poder disposar-ne, aprofitant un petit foradet entre la voràgine de Temporada Alta, era una temptació en la qual Les Marcianes han caigut de quatre grapes. El dia 25 de novembre, el ballarí Alberto Velasco hi farà l'estrena en català –és de Valladolid– de ¡Vaca!, un cant a la diferència, a la distinció de l'individu en una societat en què predomina un determinat cànon de bellesa, a través de la dansa contemporània combinada amb una mica de text.
Els altres dos espais del cicle són més sorprenents. Deu ser la primera vegada que el peculiar edifici de rajola vista que abans acollia el Banc d'Espanya, i que ara és la seu de la Subdelegació del Govern a Girona, serveix per a alguna cosa interessant. Dissabte que ve (19.00 h), la companyia de dansa Les Filles Föllen hi presentarà l'espectacle Unter der schönen haut (Sota la bonica pell), una proposta que uneix la dansa i el futbol en el marc comú del moviment, i que alhora serveix per commemorar el 2-6 que els blaugrana van endossar al Madrid el maig del 2009 al Santiago Bernabéu, un escenari, per cert, que guarda algunes similituds amb l'edifici de la Gran Via gironina, pel que fa a l'aspecte i al simbolisme.
El segon espai peculiar del cicle és la mateixa seu d'aquest diari, el rebedor de la zona noble de la Farinera Teixidor, obra mestra de l'arquitecte Rafael Masó. En aquesta habitació, la Companyia Prisamata hi presentarà Sé de un lugar, una peça de teatre de text escrita i dirigida per Ivan Morales, en què hi actuen Xavi Sáez i una de les actrius més interessants del panorama teatral català actual, Anna Alarcón. El públic serà testimoni d'excepció, gairebé prendrà part activament, de la quotidianitat d'una parella que afronta la seva ruptura, i de la manera diferent d'encaixar la situació d'un i altre membre.
Tot això Les Marcianes ho fan amb només 2.000 euros en metàl·lic, col·laboracions “en espècies” d'empreses privades i organismes, i molta feina i il·lusió.
Font: Dani Chicano (www.elpuntavui.cat)

No hay comentarios:

Publicar un comentario