Un miracle teatral



Font: Carina Filella (elpuntavui.cat)
Que Tarragona pugui estrenar un teatre nou és, en paraules de l'alcalde, Josep Fèlix Ballesteros, “un miracle”. Primer, perquè ja fa molts anys que la ciutat el reclamava per suplir la manca de localitats teatrals –fins ara només hi havia les aproximadament 500 butaques del Metropol, i les 1.700 del Camp de Mart, que és a l'aire lliure i només pot funcionar a l'estiu. Segon, perquè la primera pedra del nou Teatre Tarragona es va posar l'any 2002, i no ha estat fins ara que ha pres forma, després d'anys de retard a causa de les prospeccions arqueològiques, de problemes estructurals i, posteriorment, per la fallida –l'any passat– de l'empresa adjudicatària. I tercer, perquè en un context de crisi econòmica els equipaments culturals n'acostumen a sortir malparats. I més en aquest, que ha acabat costant més de vuit milions d'euros, el doble del que s'havia previst inicialment.
Però Ballesteros assegura sentir-se “optimista”: “És un miracle tenir un teatre nou en aquest moment i estic segur que l'omplirem”, va dir ahir durant una visita a les noves instal·lacions, que s'inauguraran oficialment dimarts que ve, dia 11.
El Teatre Tarragona és un edifici de nova planta, obra de l'arquitecte tarragoní Xavier Climent, que s'ha situat al número 11 de la Rambla Nova, en el mateix solar de l'antic cinema Teatre Tarragona, tancat des de fa més de vint anys. És un teatre a la italiana, amb una platea i un amfiteatre, i amb un aforament de 698 localitats. En destaca el gran escenari, de 220 metres quadrats. També hi ha camerinos per a 30 intèrprets i un fossat per a 30 músics. Al vestíbul, on hi haurà un bar, s'hi preveuen organitzar exposicions, concerts de petit format i altres activitats culturals. I sobre el vestíbul hi ha una sala amb un gran mirador sobre el Balcó del Mediterrani, on també s'hi podran muntar actes. A més, el teatre disposa de tota la tecnologia per poder-hi fer projeccions de cinema.
Amb segell tarragoní
L'espectacle inaugural de dimarts que ve, dirigit pel jove Sergi Guasch, serà un espectacle “fet des de Tarragona i per a Tarragona”. El consistori ha volgut implicar els artistes i les entitats locals en el primer dia que s'aixequi el teló. L'espectacle arrencarà des del Metropol i, des d'allà, els participants desfilaran amb torxes de foc fins al nou teatre: “Batejarem el Teatre Tarragona amb el foc del Metropol, per il·luminar aquest nou camí de les arts escèniques a la ciutat”, segons Guasch, que va indicar que el muntatge de dansa, teatre i música que ha bastit s'enllaçarà “amb una simbologia agafada del món clàssic”.
L'apartat dedicat a la dansa anirà a càrrec del ballarí Orión Picó, de l'escola de dansa Artemis i de la companyia Plan B. La part teatral constarà d'una lectura dramatitzada de textos sobre l'art teatral a càrrec de les actrius Muntsa Alcañiz, Mercè Anglès i Mercè Rovira i dels actors Fermí Fernàndez, Oriol Grau i Joan Pascual. I, com a cloenda, hi haurà un recital del baríton Àngel Òdena –que fa dos mesos va debutar al Metropolitan de Nova York–, amb l'acompanyament musical de l'orquestra Camerata XXI.
La segona cita al nou equipament serà el 14 de desembre, amb la celebració de la Nit de Santa Llúcia. I no serà fins al febrer que arrancarà la temporada estable de teatre. La regidora de Cultura, Carme Crespo, va explicar ahir que la programació 2013-2014 es desplegarà entre els dos teatres ( Tarragona i Metropol: “no hi haurà una especialització”, va puntualitzar. El consistori assumeix la gestió del nou edifici, amb la complicitat del sector privat: “Buscarem fórmules públiques i privades que permetin fer una aposta pels dos teatres alhora”, va indicar Crespo.

No hay comentarios:

Publicar un comentario