'Lava', un secret misteriós al subsòl del Teatre Lliure



Tres geòlegs estan fent la seva tasca rutinària -perforar el terra de Barcelona- quan, de cop i volta, alguna cosa altera la normalitat a quinze metres sota terra. Després de sentir uns sorolls estranys, una minicàmera els revela l'existència d'unes criatures curioses al subsòl. Així comença Lava , una producció que la companyia belga Studio Orka estrena avui al Teatre Lliure i que s'allargarà -en funcions escolars i familiars- fins al 13 de maig. Dins una carpa instal·lada a la plaça Margarida Xirgu nens i pares comparteixen amb els protagonistes l'excitació, el misteri i la responsabilitat de la sorprenent troballa.
Studio Orka és un col·lectiu de dissenyadors i intèrprets de Gant que, a partir d'idees esbojarrades, creen imaginaris en què tot és possible. En el cas de Lavava ser Philippe van de Velde (director juntament amb Martine Decroos i Brenda Bertin) qui va imaginar-se el començament de la història: una càmera que sondeja el subsòl i hi descobreix éssers desconeguts. En l'adaptació al català de l'obra, Pol López, Carla Rovira i Neus Umbert interpreten els tres afortunats geòlegs.
El fet que l'obra es representi en una espai on no hi caben més de 20 persones endinsa els espectadors, tant petits com grans, dins un relat inquietant. "Els nens veuen que tenen la responsabilitat de mantenir en secret les criatures descobertes. En canvi, els pares mostren les emocions que normalment reprimeixen", descriu Martine Decroos. La carpa no és un escenari fortuït, sinó que Studio Orka es distingeix per la tria de localitzacions curioses com boscos, parcs i supermercats per a les seves representacions: "Ens encanta que la fantasia no s'acabi amb l'espectacle, sinó que perduri", afirma Decroos.
Lluís Pasqual, el director del Teatre Lliure, va aprofitar la presentació ahir deLava per fer balanç del cicle El Lliure dels Nens, en el qual s'emmarca l'obra: "Ha funcionat perfectament sense que ens augmentessin el pressupost. L'any vinent es mantindrà", va anunciar. Pasqual va mostrar l'esperança que la nova llei del mecenatge ajudi en el finançament d'una programació per a nens que enguany ha permès la representació d'obres tan especials i de petit format com BuchettinoBosc de cames i Lava .
Font: Pau Dachs (www.ara.cat)

No hay comentarios:

Publicar un comentario