L'àngel de la mort



Dins del cervell de Sebastian Bosse. L'actriu Mar Ulldemolins argumenta, que no pas justifica, el comportament d'un jove de 18 anys que s'ha preparat per destruir la seva escola i matar el major nombre possible d'alumnes i professors. Sap que no sobreviurà a la massacre i per això es preocupa de proclamar a través d'internet que altres joves com ells continuïn la seva feina d'àngel exterminador. Durant temps s'ha preparat i ha construït armes i bombes. Ara, una hora i quart abans de perpetrar el crim d'aquell fatídic 20 de novembre del 2006 a la ciutat alemanya d'Emsdetten, arenga els espectadors, com si fossin els companys que seguiran els seus ideals. Des del 4 d'abril i fins al 6 de maig, es presenta 20 de novembre, un text dur i punyent de Lars Norén que es podrà adquirir, editat en català, al mateix teatre.
Ell confiava marcar una fita. En realitat, el seu atemptat va fer figa perquè abans de fer cap víctima va petar una de les seves bombes casolanes i va perdre la vida. La societat s'exclama de la reiteració de joves educats en una societat teòricament democràtica i tolerant que decideixen morir matant al seu institut. Diu Mar Ulldemolins que, en comptes d'anar accelerant el seu discurs, de fer-lo més violent, Bosse, en realitat, es pacifica. S'adona que els assassinats i la seva pròpia mort són un alliberament. Reivindica el pes del'individu que es veu sotmès a un encotillament de la societat a través d'institucions com ara l'escola o la família. El director Moisès Maicas reconeix que és una funció que turmenta els espectadors, perquè no és una acció gens plaent. Lars Norén construeix una dramatúrgia a partir del material del mateix Bosse. No han volgut ser massa fidels a les extravagàncies del jove, que s'autoeditava la cinta, perquè això li restaria credibilitat, paradoxalment. La traductora Anna Soler Horta constata que els joves botxins venjatius continuen apareixent del centre d'Europa cap al nord. Per ara.
Quan van començar la producció era recent el cas del magnicidi de joves socialistes en una illa danesa. Ara que s'estrena encara ressona el cas de Tolosa i l'escola jueva. Plana la seducció de la mort.
Font: Jordi Bordes (www.elpuntavui.cat)

No hay comentarios:

Publicar un comentario