Una festa popular inaugurarà el Grec



L'encàrrec de l'Ajuntament de Barcelona al nou director del Grec, Ramon Simó, era clar: ampliar la base de públic del festival. Trobaven que hi participaven pocs ciutadans i que calia obrir-lo. La resposta del director ha sigut radical i desacomplexada: arrencar amb una festa popular gratuïta amb música i teatre de carrer a l'avinguda Lluís Companys. La Troba Kung-Fú i Canteca de Macao i l'espectacle de teatre aeri de la companyia flamenca TOL donaran el tret de sortida al festival d'estiu de Barcelona la tarda-nit del 30 de juny.
L'endemà es farà la inauguració oficial al Teatre Grec amb un espectacle també de música, amb Pascal Comelade i la Cobla Sant Jordi, un tàndem que ja va passar per L'Auditori. "Entenc que acostumats a 36 anys d'obrir el Grec d'una manera, això pot sobtar -deia ahir Simó-. És un canvi de model. Farem un festival pluridisciplinari que buscarà la transversalitat de públic i estils". I tot i que assegura que la seva primera programació tindrà certa dosi de provatura, ja marca clarament un camí molt diferent del Grec dels últims anys. Ahir Simó va desgranar un 20% de la programació (que estarà formada per 65 espectacles) però més que grans noms -no va dir cap reclam internacional- va marcar quatre direccions a seguir.
Innovació i tecnologia
A la recerca del nou públic 2.0 a través de les noves tecnologies
"Volem treballar amb espectacles que proposin un tipus de relació diferent amb l'espectador", deia Simó, amb ganes de sacsejar les arts escèniques i adaptar-les a nous temps i nous públics. Per cridar els més joves al teatre, ha ideat tota una branca de la programació dedicada a la innovació, que lliga teatre i arts digitals. Una mostra és l' òpera quàntica que s'han inventat José Sanchis Sinisterra i Ferran Audí a partir dels Viatges del científic Eduard Punset: les xarxes socials serveixen per crear l'espectacle i amanir-lo amb projeccions i retransmissions. Marcel·lí Antúnez oferirà una novaperformance que es podrà veure en directe i per mòbil, Pseudo . També hi haurà un muntatge familiar interactiu ( La Nana Bunilda menja malsons ) que es podrà veure per videoconferència des dels hospitals, i un muntatge de dansa ( Full evening ) que permetrà triar la música.
Itinerància pels barris
Dos espectacles de dansa i teatre rodaran per tota la ciutat
Si bé aquest any el festival es concentrarà a la muntanya de Montjuïc, al voltant del Teatre Grec, les arts escèniques contagiaran la ciutat a través de dos espectacles itinerants. L'espectacle de dansa a càrrec d'IT Dansa Kamuyotviatjarà amb el seu propi escenari per quatre barris, i un autobús també recorrerà la ciutat amb l'espectacle teatral i musical L'ànima del bus a l'interior.
Circ i espectacles familiars
Una carpa pròpia per al circ i una programació per a tots els públics
Circ i obres familiars seran una constant en la programació. Ahir en van presentar alguns exemples: l'espectacle interactiu audiovisual Kindur, vida aventurera de les ovelles a Islàndia ; tornarà a fer temporada Els racons de la memòria del Circ Cric; es convidarà per primer cop a Barcelona els Escarlata Circus, que celebraran 25 anys de carrera amb tres obres; es farà un espectacle dedicat a l'univers de Pere Calders, Raspall , i Le Grand C proposarà un circ coreogràfic sobre els castellers.
Participació del públic
Formació i tallers per acostar la creació al públic
Simó agafa l'exemple d'altres festivals europeus per programar, paral·lelament als espectacles, activitats de mediació que acostin la creació al públic. Les activitats de formació inclouran l'Escola de l'Espectador, uns tallers de circ familiars, una nova edició de l'Obrador de la Beckett i les Converses a les Biblioteques.
Font: Laura Serra (www.ara.cat)

No hay comentarios:

Publicar un comentario