Los Chichos i les dones de Shakespeare



Font: Vicky Navarro (ara.cat)
Després de cinc obres i tan sols quatre anys d'història, Oscura Teatre presenta a Barcelona les dues últimes creacions, dos espectacles "completament oposats", segons l'actor i cofundador de la companyia valenciana Sergio Caballero. La primera és l'esbojarrada comèdia Todas muertas, amb text i direcció d'Abel Zamora, que reuneix en un mateix espai la noble Ofèlia, la malèvola Lady Macbeth, l'atrevida Desdèmona i l'enamorada Julieta, que es troben perdudes en la monotonia i en un món ple d'incerteses. Les dames shakespearianes són distorsionades amb la música demencial de Los Chichos, Onda Vaselina, Chiquito i fins i tot El rey León, mentre esperen que algú les vingui a rescatar.
Canciones y amor con queso (para tomar aquí o para llevar) serà la segona obra que es podrà veure al Tantarantana, a partir del 3 de gener. Una obra plena de referents musicals "d'aquests que marquen moments de la vida", diu Caballero, en què els camins de sis personatges singulars i solitaris s'entrecreuen. Tots sis busquen el mateix: un lloc on posar seny. En un constant equilibri entre la comèdia i el drama, l'obra mostra, a través de hitsmusicals, les paradoxes de la vida i aconsegueix que el públic es trobi "plorant de riure per coses que en el fons són molt dures", diu el director.
Oscura Teatre tancarà el cicle de teatre valencià que ha programat el Tantarantana i que ha fet possible que passin per Barcelona algunes de les companyies amb més renom, com l'Albena Teatre de Carles Alberola i l'Horta Teatre de Roberto García. "Fer teatre a València és gairebé un acte de resistència", defensen des del teatre. Per això els han obert les portes davant un panorama teatral "incert" que "s'aguditza quan el suport de l'administració pública és mínim, per no dir inexistent, i, si hi és, sempre és amb la gestió municipal-provincial sota sospita". Les petites companyies, com la de Caballero i Zamora, també reivindiquen el seu lloc. Tot i que el teatre al País Valencià estigui en una situació "descoratjadora", Caballero assegura que Oscura, que no rep cap tipus de subvenció, seguirà fent teatre "lliure i independent". El director també fa autocrítica: "En els últims anys, les companyies han viscut massa de les subvencions i no ho han donat tot".

No hay comentarios:

Publicar un comentario