La cartellera més familiar



Font: Laura Serra (ara.cat)
El desembre és un mes tradicionalment de vaques grasses als teatres. Els quinze dies de vacances escolars conviden les famílies a anar a veure alguna funció i ajuden a fer pujar les estadístiques. La corba de públic sol repuntar al desembre, en plena temporada alta. Fins i tot als anys que el públic no creix de manera notable, sí que ho fa la recaptació, que el desembre passat va superar els 8,5 milions.
En un any especialment dur per a les arts escèniques, en què la davallada de públic s'ha fet notar els últims mesos -per culpa de la crisi o per l'efecte real i psicològic de la pujada del 21% de l'IVA cultural-, és crucial assolir bones xifres al desembre. L'oferta, generosa i diversa, combina reposicions d'èxits anteriors -la tònica de la temporada- amb un grapat d'obres de nova creació.
Comèdies de sobretaula
Una comèdia assoleix l'adjectiu de popular quan se'n port parlar a la sobretaula del dinar de Nadal i interessar a tothom, des del més aficionat a la tieta, el nét i la padrina. Natale in casa Cupiello, l'obra d'Eduardo de Filippo que va estrenar Oriol Broggi el 2010, és ja un clàssic imprescindible del Nadal a la Biblioteca de Catalunya. La família Cupiello -amb nous actors com Boris Ruiz, Enric Auquer, Gemma Brió, Manel Dueso, Xicu Masó- hi tornarà ensenyar, amb tendresa i humor, els seus draps bruts, les petites tragèdies quotidianes, que són els de totes les famílies. Campanades de boda de La Cubana és un altre long runner que compleix el requisit de comèdia familiar: un xou de revista irreverent que explica l'exòtic casament amb un noi indi de la petita de can Rius, on conviuen tres generacions de floristers.
Musicals de totes les talles: de la sàtira a la fantasia
L'únic musical canònic d'estrena de la cartellera és The Sorcerer's Pub dels mestres del gènere Gilbert i Sullivan. Si el Versus va descobrir fa 5 anys els Egos Teatre (Ruddigore o la nissaga maleïda ), ara aposten de nou per una companyia novell, Sursum, sortida de l'Institut del Teatre, que representa una opereta de butxaca per a piano i set actors. Una sàtira sobre les classes socials.
Precisament, a la part alta de la societat hi hauria la borbònica La família irreal . Dagoll Dagom i Minoria Absoluta han portat al teatre la família reial de Polònia i els fan passar tots tipus de penalitats i vergonyes, recopilant els seus últims desastres i exposant-los en públic. La popularitat del programa converteix aquesta sàtira política en un musical -amb cançons arxiconegudes i lletres versionades- apte per a grans públics, al Teatre Victòria. Al Poliorama hi han tornat els avis de Forever Young , una comèdia per veure la vellesa amb uns altres ulls. El Tricicle produeix un espectacle que entrellaça grans èxits del rock, des de I will survive , I love rock and roll de Joan Jett and the Blockheads, Barbie Girl d'Aqua fins a Dime que me quieres de Tequila.
Per als amants de la música orquestral, el TNC ha tingut l'encert de recuperar Viatge a la lluna , una adaptació d'un conte de Josep Maria Espinàs que el 1966 es va estrenar amb música de Xavier Montsalvatge. El dramaturg Pau Miró parteix d'aquella història per imaginar-se de nou el viatge a la lluna de la colla dels Pesquis, amb una segona part que inclou música d'Albert Guinovart. Catorze intèrprets de la Murta Ensemble toquen en directe i juntament amb dos actors-cantants narradors (Xènia Reguant i Ivan Labanda) interactuen amb els protagonistes, personatges d'animació.
L'altre musical de creació de la cartellera és Geronimo Stilton: el musical del regne de la fantasia . Manu Guix i Àngel Llàcer es van inventar el 2010 un muntatge que van vendre com la invenció del 4D (perquè conté escenografia, projeccions i fins i tot olors, com els llibres en què es basa l'obra) que va tenir 150.000 espectadors i va fer gira i estada a Madrid. Les aventures del famós rosegador es reposen al Teatre Condal.
Difícil públic adolescent
A més de donar entrada als autors catalans vius a la Sala Gran, Els nostres tigres beuen llet d'Albert Espinosa és una aposta per intentar atreure nou públic al teatre. "És una obra per a espectadors a partir dels 10 anys", assegurava l'autor. Tant ell -gràcies al fenomen Polseres vermelles i els seus llibres supervendes- com els joves i populars actors televisius que protagonitzen l'obra tenen una orde de fans que podran aprofitar-se del descompte per a menors de 25 anys (50%). Les seves famílies en poden tenir un altre que anunciava ahir, tot just després de l'estrena, el TNC: 25 euros si es compra a tnc.cat. L'obra pot agermanar pares i fills (i sobretot filles) adolescents.
Exactament la mateixa operació fa el Mercat de les Flors programant l'espectacle dels Brodas Bros Concierto concepto durant aquestes dates. La companyia de hip-hop és com un refresc energètic fet de ritmes urbans i missatges positius. Un primer pas cap a la dansa per a públic profà.
Números de màgia i circ per a les feres
Fa 17 anys que l'Ateneu Popular de 9 Barris munta per Nadal un dels espectacles de circ contemporani i familiar més importants del país. Enguany, després de fer obres, tornen a la seva seu, un espai tan especial que mereix visita, amb un espectacle que inclou números d'equilibris, portés acrobàtics, perxa xinesa, cèrcol aeri i manipulació. Cinc personatges de l'hotel El Doradoreben la visita d'un astronauta que els impulsa a explorar l'espai.
Un altre clàssic: la família Raluy. Aquest és el quinzè any que han plantat la carpa al Moll de la Fusta. Hi presenten nou espectacle, Allegro, i compten amb artistes convidats: l'equilibrista belga Pat Bradford i el ventríloc italià Kevin Huesca. La seva aposta és el circ tradicional, en la línia de les grans nissagues familiars. Trapezi, cintes, acrobàcia a terra, funambulisme, ensinistrament de gossos i pallassos són al menú del Circ Raluy.
A La Seca, el mag Hausson ocupa la sala Fregoli amb un espectacle tria la teva aventura . El públic pot escollir què vol veure del seu extens repertori durantUna hora amb Hausson. El mag evoca el món de Robert Houdin, que amb les seves Soirées fantastiques va revolucionar l'espectacle d'il·lusionisme i va ser el gran exponent de la prestidigitació. La asombrosa história de Mr. Snow, a l'Alexandra Teatre, també revesteix la màgia d'una pàtina poètica. El mag Antonio Díaz rememora la faula d'un personatge mític i fantàstic que va ser el més gran il·lusionista de tots els temps.

No hay comentarios:

Publicar un comentario