Els professionals de les arts escèniques reproven la política cultural de la Generalitat Valenciana


Font: Ausiàs Bermell (elpuntavui.cat)
Els professionals valencians de les arts escèniques, reunits a la ciutat d'Alcoi, els dies 28, 29 i 30 de novembre de 2012 dins la XXII edició de la Mostra de Teatre d'Alcoi, asseguren que en un moment com l'actual, es reafirmen en la importància de defensar les arts escèniques com un servei públic que contribueix a assegurar el dret i l'accés a la cultura de la ciutadania.
La defensa de les arts escèniques i totes les seues estructures professionals és la defensa de la normalitat social, en la mateixa mesura que altres serveis bàsics. Més encara, és una via directa i estratègica per eixir de la crisi.
Un balanc trist de sis anys
El Congrés constata que el balanç trist, desastrós de la Direcció General de Teatres de la Generalitat Valenciana ha merescut la reprovació total del sector representat a Alcoi mitjançant les seues associacions professionals, integrades a l'Observatori Valencià de les Arts Escèniques. Asseguren que el pla estratègic seguit per l'actual Direcció General ha provocat en 6 anys, el tancament i/o l'abandó de sales d'exhibició, la desaparició de la Concertació amb Sales Privades, l'anul·lació dels convenis amb companyies i l'atac a les estructures estables amb més consolidació i projecció, la desarticulació del Circuit Teatral Valencià, el desmembrament del Centre de Documentació Teatral, la desaparició de la promoció i difusió, com era el cas dels Premis de Teatres de la Generalitat o l'assistència a fires nacionals, l'abandonament de la política de coproduccions i el dirigisme en la producció pròpia, la pèrdua d'activitat i públic a la major part de totes les sales valencianes, l'opacitat en els comptes públics, l'obscurantisme sobre la contractació de càrrecs de confiança i les seues retribucions i una política repressiva basada en acallar les veus crítiques amb la Direcció General.
Per això, qualsevol intent del Govern Valencià, per mantenir en els propers anys aquest pla estratègic, ara utilitzant la creació de 'CulturArts' i, més encara, mantenint als llocs de direcció als responsables directes d'aquesta desfeta, constituiria una provocació al conjunt del sector escènic valencià, que obriria un procés de no reconeixement del futur organisme i que portaria conseqüències imprevisibles i funestes per a tots.
Destitució dels actuals gestors
El congressistes reunits durant aquest cap de setmana a Alcoi, apel·len, ara més que mai, al sentit comú de les autoritats de la Generalitat Valenciana, urgeixen al Govern Valencià a procedir a la immediata destitució dels responsables dels organismes públics de les arts escèniques i a no perpetuar-los rere la màscara de nous organismes.
Exigeixen a més, que els nous responsables siguen professionals de reconeguda solvència i consensuats amb el sector. A més, que se'ls aplique el Codi de Bones Pràctiques per garantir el bon funcionament a partir d'ara.
Els professionals d eles arts escèniques en són conscients de la situació econòmica que reclama un esforç conjunt per assumir ajustaments i optimitzar recursos i és per això, que han estat treballant aquests tres dies a Alcoi estudiant propostes de transformació d'estructures i de col·laboració entre el sector.
Es reafirmen i esan treballant amb la màxima unió del sector en la necessitat d'economitzar, de funcionar en xarxa, tant creadors, companyies, productores, gestors, distribuïdors, espais municipals, programadors, actors i ballarins, tècnics… en definitiva tot el sector professional, amb una veu unificada davant l'administració i la ciutadania.
Els professionals reunits a Alcoi, han constatat novament els factors positius que els són propis i consideren que no tot és únicament una qüestió econòmica i és per això que faran una presentació oficial de propostes el proper dimarts 4 de desembre, a les 12 hores a la seu de la SGAE de la ciutat de València.

No hay comentarios:

Publicar un comentario