La fragilitat de Thomas Bernhard aflora a la Sala Beckett



Font: Antoni Ribas Tur (ara.cat)
El poeta, novel·lista i dramaturg austríac Thomas Bernhard va ser un crític ferotge de l'escena cultural de la Viena del seu temps. El protagonista de Tala, un alter egoseu, a més, deixa aflorar els sentiments lligats a aquesta mateixa ràbia: la institucionalització de la cultura ha acabat amb els somnis d'una amiga seva, la Joana, que se suïcida.
El detonant del conflicte és un sopar organitzat per a un actor reconegut després de l'enterrament de l'amiga morta. "Ell mateix pateix la pertinença a aquest món en decadència. Quan fa autocrítica s'autolesiona i en surt molt tocat", explica l'actor argentí Gonzalo Cunill, el protagonista de la versió escènica de la novel·la. Avui arriba a la Sala Beckett després d'haver-se estrenat amb èxit de crítica a l'edició del 2011 del festival Temporada Alta. "Cunill fa un recital interpretatiu i l'espectacle té un punt de teràpia cultural. No sé què té Barcelona de Viena, però et sents al·ludit", va dir Toni Casares, el director de la sala.
Tala, Gonzalo Cunill, assegut en una butaca d'orelles, i acompanyat ocasionalment de projeccions i música, entona una soliloqui sobre "el pas del temps, el fracàs i la impossibilitat de les relacions humanes des d'un lloc molt vivencial", insisteix Juan Navarro, el director de l'espectacle, que agraeix a l'autor austríac "la valentia d'haver mostrat tanta fragilitat".

No hay comentarios:

Publicar un comentario