La fragilitat de Thomas Bernhard aflora a la Sala Beckett
Font: Antoni Ribas Tur (ara.cat)
El poeta, novel·lista i dramaturg austríac Thomas Bernhard va ser un crític ferotge de l'escena cultural de la Viena del seu temps. El protagonista de Tala, un alter egoseu, a més, deixa aflorar els sentiments lligats a aquesta mateixa ràbia: la institucionalització de la cultura ha acabat amb els somnis d'una amiga seva, la Joana, que se suïcida.
El detonant del conflicte és un sopar organitzat per a un actor reconegut després de l'enterrament de l'amiga morta. "Ell mateix pateix la pertinença a aquest món en decadència. Quan fa autocrítica s'autolesiona i en surt molt tocat", explica l'actor argentí Gonzalo Cunill, el protagonista de la versió escènica de la novel·la. Avui arriba a la Sala Beckett després d'haver-se estrenat amb èxit de crítica a l'edició del 2011 del festival Temporada Alta. "Cunill fa un recital interpretatiu i l'espectacle té un punt de teràpia cultural. No sé què té Barcelona de Viena, però et sents al·ludit", va dir Toni Casares, el director de la sala.
A Tala, Gonzalo Cunill, assegut en una butaca d'orelles, i acompanyat ocasionalment de projeccions i música, entona una soliloqui sobre "el pas del temps, el fracàs i la impossibilitat de les relacions humanes des d'un lloc molt vivencial", insisteix Juan Navarro, el director de l'espectacle, que agraeix a l'autor austríac "la valentia d'haver mostrat tanta fragilitat".
No hay comentarios:
Publicar un comentario