La Planeta demostra que el teatre gironí està molt actiu

Font: Xavier Castillón (elpuntavui.com)
“L'escena teatral gironina té moltes ganes de fer coses i de resistir”, deia ahir Pere Puig, director de la sala La Planeta, en la presentació de la seva programació pel segon trimestre del 2013. La Planeta ha programat 24 espectacles de teatre i música –quatre propostes del festival Strenes–, gairebé la meitat dels quals són estrenes absolutes.
Dramaturgs i companyies estan responent “d'una manera molt imaginativa i diversa, però també molt directa” a la crisi. Un bon exemple és l'obra d'aquest cap de setmana: es tracta de L'Editto Bulgaro, escrita pel jove dramaturg Joan Yago per a La Calòrica, que parteix d'un cèlebre cas de censura protagonitzat per Berlusconi.
També és plenament actual Pau I, el conqueridor, un text d'Albert Ramos que estrenen els gironins Llàtzer Garcia (director) i David Planas (intèrpret). L'obra narra la peripècia d'un aturat que, com a nou emprenedor, es proposa aconseguir la independència de Catalunya. En aquest cas, la companyia demana la voluntat al públic al final de l'obra, una opció inèdita a La Planeta, que repetirà l'experiència amb Històries de boscos, un “projecte d'investigació teatral” basat en el monòleg La nuit juste avant les forêts, de Koltès, interpretat per Jordi Subirà, amb tutoria i direcció de Cristina Cervià.
Una altra estrena absoluta és Stockmann, una versió lliure d'Un enemic del poble, d'Henrik Ibsen, a càrrec de Les Antonietes Teatre. Oriol Tarrasón dirigeix aquesta història sobre les lluites de poder en un poble noruec arran del descobriment que les aigües del seu balneari provenen d'una claveguera. Com a aperitiu, hi haurà el col·loqui Ibsen, Salvador Albert, Stockmann, que incidirà en la figura d'Albert, poeta, dramaturg i polític empordanès, autor d'El tesoro dramático de Henrik Ibsen (1920).
Alumnes de 4t curs d'El Galliner han creat la companyia Aysikidim Teatre, que estrena el seu primer espectacle professional, Scholastici bufones, basat en L'escola de bufons, de Michel de Ghelderode.
L'Aula de Teatre de la UdG celebrarà el seu 20è aniversari amb l'estrena de dos espectacles, dirigits per Mercè Mas, amb l'assessorament en la dicció de Salvador Oliva: William Shakespeare: els sonets i Tot esperant Godot.
Els Diàlegs a quatre bandes canvien de format en la 4a edició, amb una sola peça teatral, Bellavista, 18, formada per tres peces curtes de Cristina Matas Calvet, Tona Puig i Nene Coca, que tenen lloc en un bloc de pisos d'un raval urbà qualsevol, amb el tema comú de l'addició.

No hay comentarios:

Publicar un comentario