El gran aparador del teatre Infantil i juvenil

Font: Xavier Tedó (ara.cat)

Encara que sembli mentida, un pallasso també pot perdre els papers. Ho demostrarà el clown Marcel Gros amb el seu espectacle Paperipècia durant la inauguració de la 24a Mostra de Teatre Infantil i Juvenil d'Igualada. Serà una de les 48 actuacions que es podran veure de l'11 al 14 d'abril a la capital de l'Anoia. És la fira de referència de les arts escèniques per a tots els públics i el punt de trobada de la professió, perquè està concebut com un mercat d'espectacles, una plataforma de difusió per proveir la programació teatral dels municipis d'arreu dels Països Catalans els següents mesos.
Òscar Rodríguez, director artístic del certamen des de fa sis anys, afirma que és "l'aparador d'arts escèniques dedicat als nens més important de Catalunya". Això fa que Igualada es converteixi en una ciutat en festa els tres dies que dura una mostra que ja no necessita d'edicions per consolidar-se. Bàsicament perquè, com defensa Rodríguez, "a tothom li interessa molt ser-hi, si hi ets et facilita molt la feina". Gràcies al prestigi que s'ha guanyat any rere any, la mostra que ara organitzen l'Institut Català de les Empreses Culturals de la Generalitat i l'Ajuntament d'Igualada acull els millors espectacles de les companyies del nostre país i d'algunes de fora que hi són convidades. "El nivell és alt, les companyies catalanes no tenen res a envejar a les d'Europa, tret de França, que potser és el referent". Tot i que el sector cultural passa per uns moments complicats, Rodríguez remarca: "Només tenim dues companyies menys que l'any passat i enguany utilitzarem més el carrer perquè hem reduït un espai". Així, dels 48 espectacles que es representaran, 25 es faran en llocs tancats (Teatre Municipal l'Ateneu, Teatre de l'Aurora, l'Escorxador i Espai M. Diví Pastor) i 18 en diferents places de la ciutat. També s'han organitzat a l'exterior, a la rambla General Vives, els cinc tallers de circ, jocs de fusta o atracció de fires.
Públic difícil i agraït
El director artístic de la Mostra d'Igualada no amaga les dificultats de concebre un espectacle per a nens per les peculiaritats pròpies de la seva edat: "Els nens són sincers, quan un espectacle no els agrada s'aixequen i se'n van o pregunten quan s'acabarà, no s'esperen al final". Malgrat que és un "públic difícil", Rodríguez deixa clar que "per contra, és extremadament agraït". L'exigència és, doncs, igual o superior. A l'hora de configurar la programació, el director explica que busca "que els espectacles siguin de qualitat, que hi hagi diversitat pel que fa als gèneres i que puguin funcionar als teatres de Catalunya, el País Valencià i les Illes". Si el gerent de la mostra, Òscar Balcells, l'ha professionalitzat, a nivell artístic Rodríguez aposta per "espectacles més de risc, de noves tendències que exploren nous llenguatges". El bagatge que acumula el director artístic de la fira, amb 25 anys a la companyia Mala Puça, li ha permès constatar que les criatures no tenen un gènere preferit: "Els nens són com esponges, sempre es mostren receptius al que els dónes, no hi ha un gènere que els agradi més que un altre". Això explica l'ampli ventall de propostes del certamen, tot i que el teatre i les titelles hi tenen un paper predominant. N'és un exemple El cel de la Jojó, un espectacle d'Inspira Teatre que mostra el pas del temps, les pèrdues i el valor de viure gràcies a una vaca molt especial que ha viscut una existència plena d'aventures. O Si n'era un somni d'Alambiq Destil·leria Cultural, que a partir de l'obra i la figura de Salvador Espriu apropa l'imaginari de l'autor a tots els públics, enguany que se celebra el centenari del seu naixement. Aquests són dos dels sis espectacles de grups emergents que s'exhibiran en una aposta clara de l'organització per oferir una primera oportunitat als grups que s'inicien en aquest món.
Grups emergents
Els grups emergents ofereixen la possibilitat d'explorar nous camps tal com persegueix la direcció artística de la mostra. La jove companyia barcelonina Born To Trace fa el salt al teatre de carrer amb un espectacle del mateix títol, on la ciutat es converteix en carpa de circ i els elements urbans es transformen en trapezis i barres fixes. "Es tracta d'un espectacle singular absolutament diferent perquè les parets o els desnivells els serveixen per fer acrobàcies, sense utilitzar cap més material que el paisatge urbà". Igual de sorprenent és la proposta del Cor Infantil d'Amics de la Unió, que formula amb V-E-U-S! una nova manera d'entendre, viure i veure el cant coral en la qual l'espectador esdevé un membre més del cor. "Es tracta d'una coral que no es queda quieta a l'escenari, sinó que es barreja entre el públic", subratlla.
El circ també gaudirà de protagonisme amb l'estrena de la companyia De Puntetes, que amb El circ dels núvols farà volar els assistents com els trapezistes per tocar de puntetes núvols freds, de totes mides, que salten i ballen i fins i tot fan trons o desprenen aigua. Més enllà dels grups emergents, un nom destaca entre les companyies convidades. Parlem de l'actriu i directora Rosa Díaz, Premio Nacional de les arts escèniques per a la infància i la joventut 2011. Amb la seva companyia, La Rous, estrenarà a Igualada l'espectacle La niña , basat en el conte de Grassa Toro, un projecte escènic i també una ferma proposta pedagògica per tractar l'abandonament dels infants d'una manera sensible i adequada per a nens de tres anys.
Més convidats
Entre la programació oficial també destaca Víctor & el monstre (Frankenstein) de la Companyia Anna Roca, que va ser una de les propostes que es va presentar al 3r Mercat de Projectes d'Espectacles de la passada edició de la Mostra. De la resta de territoris de parla catalana, Los Titiriteros de Binéfar presentaran el seu itinerant Babios. Pasacalles estrambótico , per contemplar, badar i gaudir d'aquests arlequins entre grotescos i surrealistes. La companyia valenciana Bambalina Teatre Practicable presentaran Ulisses, una proposta de sala per explicar el viatge apassionant, ple de desafiaments de l'heroi grec a la recerca d'Ítaca. I la proposta europea d'aquesta edició ve de la mà de la companyia francesa D'akipaya Danza, amb l'espectacle de carrer Le bal des 3 P'tites Têtes, on tres dones comparteixen el plaer i la passió per la dansa.

No hay comentarios:

Publicar un comentario