Nova generació estimulant


(Des)hàbitat explica –a través de la poètica del llenguatge visual, del moviment, de les titelles i del teatre de text– com el passat i els records tenen un pes molt important en el nostre present”. Aquesta és l'estimulant definició de l'espectacle que presenta demà (19.00 h) la sala La Planeta de la companyia La Nevera, guanyadora de la beca Desperta –atorgada per la Nau Ivanow de Barcelona i A Portada–, que pretén oferir a joves creadors possibilitats de conèixer les xarxes de creació, exhibició i difusió d'arts escèniques i introduir-s'hi. La beca consisteix en la cessió d'espais, durant sis setmanes, per assajar el projecte presentat i de dues setmanes més per a l'exhibició.

Rosa Bigas i Amanda Delgado van ser dijous a Girona per presentar l'espectacle, del qual van explicar la gènesi. Formen la companyia llicenciats en interpretació, en la modalitat de gest, de l'Institut del Teatre de Barcelona, que a més també han conreat altres llenguatge artístics, com ara la manipulació de titelles. Ja havien treballat junts a l'Institut i, després d'una separació temporal, es van tornar a reunir per muntar (Des)hàbitat, una peça en què treballen en la línia d'una poètica onírica, més suggeridora que narrativa, en què la història està supeditada a la creació d'atmosferes i sensacions. En aquesta obra es presenta al públic una casa deshabitada en què una dona, Eva, s'hi amaga buscant refugi. “No està sola –expliquen Bigas i Delgado–, hi ha la memòria d'alguna cosa, d'antics habitants, quatre dones més, i es veuen escenes que han passat i d'altres que l'Eva voldria que haguessin passat. Durant la peça, l'Eva i la casa evolucionen i es transformen.” I reblen el clau: “En definitiva, el muntatge parla de la solitud, la memòria, el passat, els records, i de l'amor, d'aquella mena d'amor erroni que fa que t'aferris a quelcom de manera obsessiva.” Així doncs, (Des)hàbitat és un viatge emocional a partir d'un seguit d'imatges. La direcció de la peça és d'Alfred Crespo, mentre que la dramatúrgia és del gironí Aleix Aguilà, i la composició musical, de Joan Trilla i Michel Dehner. El repartiment de l'obra, a més de Bigas i Delgado, el formen Esperança Crespí, Rosa Forteza i Sílvia Dotti.

Pere Puig, director artístic de La Planeta, va remarcar que aquest és l'inici de la col·laboració amb la Nau Ivanow, una vinculació que tant ell com els responsables d'aquest centre de creació esperen que sigui profitosa i tingui trajectòria.


Font: Dani Chicano (www.avui.cat)

No hay comentarios:

Publicar un comentario