Pepa Plana fitxa pel Soleil


Terratrèmol d'escala 8 al circ català. La pallassa Pepa Plana, creadora entre d'altres dels muntatges De Pe a Pa o el més recent Penèlope, acaba de fitxar pel Cirque du Soleil i serà una de les artistes protagonistes del nou espectacle itinerant que la companyia quebequesa estrenarà la primavera de l'any 2012 a Montreal i que farà gira posteriorment pels Estats Units i Canadà. Pepa Plana, que ahir va confirmar la important notícia a aquest rotatiu, començarà a preparar el nou muntatge el mes de gener i estarà enrolada al circ fins a finals del 2013.

L'artista, que assegura ser la “primera sorpresa” per l'oferta del Soleil perquè mai no s'havia presentat a cap dels nombrosos càstings de la companyia, explica: “Va ser des del circ, que es van posar en contacte amb mi”. Va ser a finals de l'any 2010, després de seguir-la en els seus tres últims espectacles estrenats a Catalunya: Penèlope(2010), Hatzàrdia (2004) i Giulietta (2000). “Anar al Soleil és un gran regal en un moment en què a Catalunya costa cada vegada més aconseguir actuacions i moltes portes estan tancades”, comenta la pallassa, que afegeix que abans de fer les maletes vol treballar “al màxim” durant l'estiu i la pròxima tardor. La primera oportunitat per veure Pepa Plana a l'escenari no trigarà gens a arribar: serà avui i tot el cap de setmana al Teatre Ponent de Granollers. La setmana que ve presentaràPenèlope a Figueres, Rubí i Martorell, i del 25 al 29 actuarà al Chapitô de Lisboa, a Portugal. També actuarà a Vinaròs, Castelló, Maó, Barberà del Vallès i Verscio, a Suïssa. Plana va rebre l'oferta mentre preparava Èxode, que va presentar a les Decennals de Valls juntament amb el pallasso Joan Montanyès, Monti, i Joan Valentí, Nan.


De l'escenari a la pista

La nova etapa de l'artista, que ha reivindicat des de sempre la comicitat de la dona i va dirigir a Andorra el festival internacional de pallasses suspès aquest any per la crisi econòmica, suposarà abandonar el teatre a la italiana on s'ha mogut sempre amb desimboltura i entrar al món de la pista rodona, curiosament el procés invers de molts artistes que han començat a la pista. “Per a mi –afegeix Plana– serà un repte treballar a la pista; de la meva experiència al Cirque du Soleil espero aprendre'n molt i fer-ho en unes condicions de somni”. Aquestes condicions privilegiades les va poder veure in situ el mes de febrer passat, quan la pallassa es va traslladar a Montreal per conèixer les instal·lacions de la companyia i començar unes negociacions que es van allargar fins divendres passat, quan va firmar el contracte que la lliga al circ durant els anys 2012 i 2013.

Entre els reconeixements a l'artista hi ha un premi FAD l'any 1999 per l'espectacle De Pe a Pa, i més recentment el premi concedit per votació popular que el públic va concedir a la pallassa durant el lliurament dels premis de la revista especialitzada Zirkòlika que es va fer al Circ Raluy. Plana no és el primer pallasso català que trepitja el Soleil, encara que serà el primer en fer-ho en un espectacle itinerant. Àlex Navarro va actuar els anys 1998, 1999 i 2000 a l'espectacle Mystere, a Las Vegas. “La presència al circ –diu Plana– és un reconeixement internacional a la meva feina que espero que tingui molta projecció. És un esglaó més que arriba quan a Catalunya hi ha certes dificultats a avançar perquè, entre moltes altres coses, no surts a la tele”.

Venir a actuar a Barcelona amb el Cirque du Soleil? “Seria fantàstic”, diu la pallassa.


Font: Marcel Barrera (www.avui.cat)

1 comentario:

  1. L'hem vista amb Penèlope aquest cap de setmana a Teatre de Ponent (Granollers) i ha estat magnífica!

    ResponderEliminar