'El misantrop' de Molière defensa l'honestedat al TNC


El director francès Georges Lavaudant ha assumit el repte de dirigir per primera vegada una obra de Molière, i fer-ho en català al Teatre Nacional de Catalunya. Lavaudant va acceptar un encàrrec del TNC mentre que paral·lelament va encarregar una nova traducció d'El Misantrop a Sergi Belbel, amb l'únic condicionant de transformar el vers de Molière en prosa. L'objectiu de Lavaudant era fer l'obra més contemporània, que encaixés amb l'escenografia ''desestructurada'' que volia desenvolupar a El misantrop.

Aquestes són les peculiaritats que Lavaudant ha escollit per muntar El misantrop, que s'estrena avui a la Sala Gran del Teatre Nacional de Catalunya i es podrà veure fins al 19 de juny. Pel director, els temes sobre els quals gira l'obra de Molière són encara vigents, sobretot perquè tracta el món dels intel·lectuals, els actors i artistes, i la mentida i la hipocresia.

Per tirar endavant el muntatge, Lavaudant compta amb Jordi Bosch, Lluís Soler, Rosa Novell, Anna Ycobalzeta o Carles Martínez, un bon equip d'actors i actrius capitanejats per Marta Marco i Jordi Boixaderas. Boixaderas és Alcest, el misantrop, un personatge que defineix com a ''moralitzant'', que porta aquesta creença al límit, mostrant que ''la sinceritat és un valor''. Per Boixaderas, la contradicció rau en el fet que tots consideren noble aquest valor però en canvi va associat a ''la intolerància i l'egocentrisme''.

Marta Marco interpreta Célimène, la dona de qui s'enamora Alcest, i reencarna els valors contraris al protagonista. Li agrada ''papallonejar'' amb tots els homes que l'envolten i es deixa ''cortejar'', demostrant que ''vol viure la vida que té per davant''. Per això Marco assegura que és ''el contrapunt'' del personatge protagonista perquè ''no té les qualitats que recomana el misantrop''.

Georges Lavaudant ha dirigit malgrat l'impediment de la llengua actors i actrius catalans que s'han adaptat a un mètode de treball concret. De fet, per Boixaderas, han treballat de forma ''fascinant, molt interessant i exigent tècnicament''. L'actor ha explicat que s'ha demostrat una ''gran autodisciplina '' i que ha intentant anar a ''l'essència'' de les coses sense deixar espai per a les banalitats. Per Marco, ''és realment un mestre'' i ofereix un tracte molt bo. ''Mica en mica dóna pistes per anar afegint capes al personatge'' ha afegit l'actriu.

Font: www.ara.cat

No hay comentarios:

Publicar un comentario