De l'Institut del Teatre al TNC


El director general de l'Institut del Teatre (IT), Jordi Font, rematava l'anunci del conveni a punt de signar amb rotunditat: és una relació indispensable que el Teatre Nacional de Catalunya ha de tenir amb l'escola nacional de teatre. Font va tancar la presentació de Sergi Belbel, com convidat per a fer la conferència inaugural de l'Institut del Teatre, esbossant el que serà, en breu, una nova complicitat del TNC amb joves valors. La intenció és constituir, cada dos anys, una companyia al TNC formada per alumnes de les tres darreres promocions de l'Institut del Teatre.

Al projecte també s'hi afegiran joves escenògrafs, il·luminadors i ajudants de direcció, també sortits de l'IT. La direcció es reservaria a algun artista consagrat perquè els exalumnes poguessin debutar professionalment amb les màximes garanties, segons ha pogut saber aquest diari.

El projecte fluirà paral·lel al de la promoció de la nova autoria. No està previst vincular-los necessàriament. I és que el T6, que també compta de manera espontània amb molts exalumnes de l'Institut del Teatre, pretén acompanyar les noves dramatúrgies facilitant tots els mitjans professionals.

L'Institut del Teatre amplia, així, la seva visibilitat fora del centre d'ensenyament superior. Des del 2001/02 van acordar amb el Teatre Lliure (com una conseqüència de l'avortat projecte de la Ciutat del Teatre) que autors i directors de darrera promoció fessin versions d'algunes produccions del Lliure.

Així com els ballarins tenen una plataforma de sortida, com és l'IT Dansa de Catherine Allard, no s'ha trobat la fórmula per als intèrprets teatrals. Molts han intentat, amb sort desigual, presentar-se professionalment amb el darrer treball de curs en sales alternatives. T de Teatre va sorgir d'aquesta empenta. Però són, pràcticament, l'excepció que confirma la regla.


Font: Jordi Bordes (www.elpunt.cat)

No hay comentarios:

Publicar un comentario