Comèdia popular d'argentins al Goya

El director artístic del Teatre Goya, Josep Maria Pou, és un curiós irrefrenable del que es cou a les principals places teatrals. En un dels seus habituals viatges a Nova York, Londres i Buenos Aires va topar amb la producció Baraka, que ha dirigit Javier Daulte. Si fins ara Pou havia demanat els drets dels muntatges de més èxit i interès per fer una producció a casa, aquest cop s'ha decidit per convèncer la companyia en pes. Per Pou, en aquesta obra de l'holandesa Maria Goos, estrenada el 2004 sota el títol de Cloaca i que ha estat un èxit a mig món, destaca una interpretació sublim de quatre actors populars argentins que alternen el teatre comercial amb el cine internacional: Hugo Arana, Darío Grandinetti, Juan Leyrado, Jorge Marrale. Ahir es va canviar el repartiment per una causa de força major: Arana va haver de ser intervingut d'urgència i el substituirà Vando Villamil, a Barcelona.

El repartiment es completa amb Carla Pandolfi, que interpreta un personatge “episòdic”, en paraules de Pou.Però de què parla Baraka? És una nova aproximació a l'amistat. Una nova excusa perquè es retrobin, després de molts anys, una colla d'amics que se saludaven amb el misteriós crit de “Baraka!”. El gust per l'escena aparentment divertida i despreocupada amb uns torrents d'emocions i ombres que naveguen per sota recorda en bona part l'Art, de Yasmina Reza. Pou admet sorprès que han estat dues dones les que hagin retratat millor l'amistat entre els homes. L'amistat, de fet, és la raó perquè els quatre actors acordessin les agendes per retrobar-se a escena, després d'anys d'haver-se dispersat professionalment.

Al Goya hi arriben el 23 d'octubre i s'hi estaran fins a mitjan febrer. Després tenen prevista una estada de 5 setmanes a Madrid. Aquesta producció és un dels èxits de la cartellera comercial de Buenos Aires: Ha estat dos anys en cartell omplint una sala de gran aforament. Daulte, que té prestigi a Barcelona gràcies a produccions estrenades a la Beckett, el Romea i la Villarroel (d'on va ser director artístic breument), és un director que es va fer un nom en el circuït més alternatiu de Buenos Aires i que, ara, alterna la feina als dos circuïts, com també Veronese. Pels actors de la cartellera més popular, aquests autors i directors joves saben imprimir la seva empremta al teatre més popular.Arana diu que són uns creadors que han entès que el llenguatge de carrer ha canviat i el porten a l'escena: “per nosaltres és aire nou”, celebra.


Font: J.B. (www.elpunt.cat)

No hay comentarios:

Publicar un comentario