Plou i fa Soleil



Font: Jaume Vidal (elpuntavui.cat)
Com una metàfora del que després succeiria dalt de l'escenari, la pluja amenaçava dissabte a la tarda a Andorra la Vella l'estrena de Scalada, un nou espectacle a l'aire lliure del Cirque du Soleil fet a mida per oferir un atractiu estiuenc més a les valls d'Andorra. El ministre de Turisme i Medi Ambient del Principat, Francesc Camps, deia serenament, poques hores abans de l'estrena, mentre plovia a bots i barrals, que feia perillar el primer dia de representació: “Ens han informat que a dos quarts de deu del vespre pararà de ploure”. Com un rellotge suïs; des de l'hora anunciada perquè s'acabés el xàfec, només hi va haver una pluja: la que des de l'escenari es va fer caure com un element escenogràfic més de l'espectacle.
A aquella hora, una munió de persones protegides per lluents impermeables ja feia temps que esperaven el començament de l'espectacle convençudes que, tal com pensava el senyor ministre, la pluja no els faria la guitza ni trencaria la seva il·lusió. Van tenir sort. Poc després de l'hora prevista va començar a la vela situada a l'aparcament del parc Central, a tocar el riu Valira, l'espectacle del Cirque du Soleil, Scalada, promogut pel govern d'Andorra. La representació, de seixanta minuts de durada, va ser de franc per als qui la van seguir dempeus i de 15 euros per als que la van veure asseguts a la grada. Aquest model de representació és similar al que utilitza la multinacional de l'oci al Quebec, on la companyia representa cada estiu, des de l'any 2009 i de manera gratuïta, un episodi de la saga Les chemins invisibles.
Un dels aspectes complicats de la negociació del govern d'Andorra i el Cirque de Soleil per portar aquest muntatge ha estat els 15 euros del preu de les entrades de seient. Els quebequesos no veien de bon ull la devaluació del seu catxet, però els andorrans van convèncer de la idoneïtat de la proposta. Moltes de les entrades de pagament van incloses en paquets d'allotjament hoteler.
L'espectacle Scalada té com a fil narratiu les quatre estacions de l'any que dialoguen i s'enfronten a les diverses escenes de l'espectacle. La naturalesa, i el seu gaudi d'oci i esportiu, és el pretext utilitzat pel creador i director de l'obra, Bastien Alexandre, per introduir números relacionats amb el país, com ara el de les acrobàcies inesperades sobre la bicicleta del trick cycling i un número de bicicleta BMX, clar homenatge a Andorra, ja que és una de les modalitats esportives més practicades al Principat. El total de números acrobàtics que presenta l'espectacle és de 13, protagonitzats per un total de 30 actors de set nacionalitats i que presenten les modalitats, a més de les esmentades, de bungee ski, cordes elàstiques –que van despertar els aplaudiments més forts de la vetllada–, cubs, patinatge, slackline –un esport semblant al funambulisme–, bungee, els salts i els vols de la bàscula coreana teeterboard –en què dos acròbates fan les peripècies més increïbles a l'aire– i les tombarelles per les parets del trampolí wall... Tot i la durada de només una hora, el director de l'espectacle considera que es tracta d'un veritable muntatge del Cirque du Soleil. “Per als qui no ens coneixen el muntatge té l'atractiu de la sorpresa, i per als nostres seguidors té l'al·licient de contemplar un nou espectacle”. Bastien Alexandre també va manifestar poc després sobre l'estrena que “el gran èxit del Cirque du Soleil es basa en la gran necessitat que té la gent de somiar”. Dissabte va ser un exemple d'això. Plovia, però la gent va veure el Sol.
Fins al dia 3 d'agost, Scalada es podrà veure tots els dimarts, els divendres i els dissabtes, a les 10 de la nit. Cada representació disposarà de 1.500 seients i de 3.500 places dempeus, que en aquest cas es poden sol·licitar a www.visitandorra.com.

No hay comentarios:

Publicar un comentario