Baixar a un refugi de guerra per veure teatre


Font: EFE via ara.cat
L'espectacle 'Subterrànies', que es desenvolupa en el refugi 307 del Poble Sec de Barcelona, oferirà a partir del 5 de juliol un recorregut per la memòria històrica de les persones, sobretot de les dones, que van patir els bombardejos de la Guerra Civil. Una vintena d'espectadors poden entrar a cada funció a realitzar una visita teatralitzada per la vida i història de les persones que van patir dos anys i mig de bombardejos durant la Guerra Civil i tres dies de bombardeig ferotge els dies 16, 17 i 18 de març de 1938.
Montse Alcoverro, Itzíar Castro, Mamen Conte i Carme Poll comparteixen autoria, direcció i interpretació d'un espectacle de teatre documental que recrea uns fets històrics en el mateix lloc en el qual van succeir, el refugi més gran dels construïts a Barcelona, de 400 metres de galeria. "Més enllà de la tragèdia de la guerra plasmada en un escenari real volíem recrear la part més vivencial", ha explicat Poll, i per això les autores van parlar amb àvies i testimonis dels fets, sobretot dones que van viure la guerra a la reraguarda. Són històries anònimes però també universals a partir de tres personatges que d'alguna manera representen a les dones: Martina (Montse Alcoverro), Irene (Carme Poll) i una nena de nou anys representada per Itzíar Castro, que actuen "a un pam del públic". Martina viu el canvi de la República i el seu desmembrament, Irene ha anat al front, ja ha respirat la República i es nega a acceptar el que està passant i la nena de nou anys es troba davant un futur incert.
Mamen Conte, que és la guia de l'espectacle, ha explicat que el muntatge pretén ser un homenatge a totes les persones que van viure la guerra i van patir dos anys i mig de bombardejos, en "un espectacle molt orgànic que ha anat creixent i nodrint-se d'experiències reals". 'Subterrànies' barreja ficció i realitat amb vídeos, espai sonor i teatralitzat en una itinerància acompanyada per melodies que s'escoltaven en la dècada de 1930, interpretades en directe.
L'espectacle és una creació del projecte Vaca (Associació de creadores escèniques) i ha realitzat ja diversos itineraris al llarg d'alguns dels 1.400 refugis construïts, sent el 307, el més gran. El muntatge estarà en la programació del Grec fins al 28 de juliol.

No hay comentarios:

Publicar un comentario