Teatre del poble


El Teatre Municipal ple i una gran i plenament justificada ovació per al grup blanenc El Mirall: va ser una immillorable obertura per a l'onzè Festival Internacional de Teatre Amateur de Girona, el Fitag 2011. Ahir a la tarda va començar el festival amb una rebuda pública als membres de les companyies participants i alguns canvis sobre el guió previst pel que fa a les autoritats: finalment, la Diputació, que organitza el Fitag a través de la Casa de Cultura, hi va estar representada pel seu president, Jaume Torramadé, que va confirmar que continuarà donant suport al festival, just després que el director del festival, Martí Peraferrer, hagués obert l'acte recordant les dificultats amb què s'ha hagut d'organitzar aquest festival “del poble i per al poble”. Tampoc no estava prevista la presència de la vicepresidenta del govern, Joana Ortega, que va lloar el Fitag com a expressió de “la potència cultural del país”, amb un teatre amateur que “té més força que mai”. L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, va dir que el Fitag és “un esdeveniment important per a la ciutat” i que, tot i les “contencions lògiques”, creix “en maduresa”.

El grup El Mirall de Blanes va obrir tot seguit el festival amb Malson of a bitch. Un antic membre d'un grup de teatre amateur que ha passat a la professionalitat i fins i tot a la televisió, torna al grup per fer una petita col·laboració en un muntatge deRomeu i Julieta i, amb la complicitat del director, acaba acaparant tots els papers, inclosos el de Romeu i el de Julieta, amb un menyspreu implícit als actors i actrius amateurs. L'actor professional pagarà la gosadia amb un malson que el posarà en el centre d'una autèntica bogeria shakespeariana i freudiana alhora, interpretada per una dotzena d'excel·lents actrius i actors, un dels quals diu en un moment de l'obra: “Tot sortirà bé per molt que es carreguin les subvencions i els festivals Shakespeare”, en al·lusió clara al de Mataró, desaparegut fa poc.

Malson of a bitch es torna a representar avui al Municipal (19.30h, gratuït; invitacions a la taquilla des de dues hores abans). Avui, el Fitag també continua amb Almenys no és Nadal, de l'Agrupació Benet Escriba de Sant Feliu, a La Planeta (18h, gratuït); No se llama copla, de la Cia. Milagros, al pati de la Casa de Cultura (22h, 4 euros), i UVE, d'Al-jaleo, al pati de les Magnòlies de la Generalitat (22h, 4 euros).


Font: Xavier Castillón (www.elpuntavui.cat)

No hay comentarios:

Publicar un comentario