Primeres impressions de la temporada del Romea


Ja s'ha desvetllat el misteri i s'ha presentat la primera temporada del Teatre Romea amb Julio Manrique al capdavant. Un nou estil, una nova forma d'entendre el teatre, i molts noms nous conformaran aquesta temporada 11/12. I en teoria té molt bona pinta, això si caldrà comprovar-lo en la pràctica. Però encara és aviat per començat l'apartat de les crítiques.

El Romea enceta la temporada amb el mateix Julio Manrique, que acompanyat en la dramatúrgia pel Sergi Pompermayer presenta el seu primer espectacle de creació, Llum de guàrdia (Ghostslight). Una història de fantasmes "corporis e incorporis" que despertarà la llegenda de la presència de l'anima de Margarida Xirgu passejant a les nits pel teatre. Segons el propi Manrique, un espectacle que destruirà totes les pors, supersticions i fantasmes relacionats amb el món teatral. La companyia acompanyada a treballar amb el Manrique protagonitzarà la peça: Mireia Aixalà, Ivan Benet, Cristina Genebat, Oriol Guinart, Xavier Ricart, Marc Rodriguez i Andrew Tarbet.

Al mes d'octubre descobrirem Dogville, la adaptació teatral de la pel·lícula de Lars Von Trier, protagonitzada per Nicole Kidman. La versió teatral està signada i dirigida per Nina Reglero amb la col·laboració de Calixto Bieito. Aquest muntatge va rebre el Premi Max al 2011 com Millor Espectacle Revelació. I si al setembre parlem de fantasmes, a Dogville se centra en un àngel que perdona pecats.

Encara al mes d'octubre ens arribarà un dels espectacles més forts de la temporada, Qui té por de Virginia Woolf? de Edward Albee, amb versió/direcció de Daniel Veronese i amb un repartiment de luxe: Emma Vilarasau, Pere Arquillué, Mireia Aixalà i Ivan Benet. El text d'Edward Albee estarà en cartell fins al gener, i és sense dubte un dels muntatges de la temporada, tot un imperdible, i si no al temps.

Al febrer, arriba Incendis, la segona obra de la tetralogia de Wadji Mouawad,  autor libanès i que estará dirigida per l'Oriol Broggi, que segons paraules del Manrique és "l'únic director teatral català que podia dirigir una peça com aquesta". Entre els protagonistes es troba el mateix Manrique, que a més de director artístic, de director de muntatges (un per temporada) també vol actuar en la seva etapa al Romea; i la Clara Segura. Mouawad veu d'Edip Rei de Sofòcles per a construir la seva pròpia tragèdia contemporània. Reconec que no coneixia a l'autor (imperdonable), comença la meva etapa de recerca.

A la primavera (abril-maig) aterra The Blue Room (La habitació blava) del britànic David Hare, dirigida pel David Selvas i protagonitzada per ell mateix amb Marcel Borràs i Nao Albet. Una clara aposta per obrir el Teatre Romea als joves talents i "buscar un públic heterogeni", segons el Manrique. Ell mateix va qualificar la peça com "una història de polvos", una comèdia obscena, però no crec que hagi res que no hàgim vist dia rera dia a l'encendre la tele. La versió estrenada a Londres en 1998 la va dirigir Sam Mendes i la va protagonitzar Nicole Kidman i Ian Glen amb gran èxit de crítica. A Broadway les entrades es van exhaurir abans de començar les representacions. Un altre Must de la temporada.

I acabem amb música, la que portaran 4 acords, un cicle de música i teatre. Encara per definir el nombre de representacions de cadascun dels quatre "concerts", les parelles seran: Sílvia Pérez Cruz+Julio Manrique; Pastora+Carol López; Bruno Oro+Ramon Simó; Mürfila+David Selvas.

Encara queda per concretar l'espectacle del Grec'12, degut al recent nomenament de Ramon Simó com a director. Però tenim per davant una de les temporades més prometedores dels darrers anys del Teatre Romea, i ja ens preocuparem per saber més endavant que ens espera a l'estiu del 2012.

De moment, agafem forces perquè el viatge serà llarg, però molt interessant. Com sempre afilarem la llengua i el teclat per les crítiques i les lloances. 3,2,1... benvinguts, passeu, passeu!


Font: Butaques i Somnis /Foto: Christian Machío (www.teatral.net)

No hay comentarios:

Publicar un comentario