M. Freeman defensarà el matrimoni gay a Broadway


El reconegut actor Morgan Freeman defensarà la legalització del matrimoni homosexual a 8, una obra teatral centrada en la batalla judicial que es viu a Califòrnia des de 2008 sobre les unions entre persones del mateix sexe i que tindrà un únic passi a Broadway, el pròxim 19 de setembre.
Així ho ha anunciat l'American Foundation for Equal Rights, una organització que lluita contra la Proposició 8 que prohibeix el matrimoni entre persones del mateix sexe a Califòrnia i que impulsa la producció de 8 al costat de Broadway Impact, un grup d'actors i artistes que defensen els drets del col.lectiu homosexual.

Freeman, guanyador d'un Oscar per Million Dollar Baby el 2008, serà un dels protagonistes d'aquesta representació, en què també participarà l'actriu Marisa Tomei, que es va emportar una estatueta daurada el 1992 per Mi primo Vinny. Tots dos s'uniran en el repartiment de l'obra teatral a Anthony Edward i Christine Lahti, tots dos amb un Globus d'Or a l'esquena, i a la guanyadora d'un Emmy Yeardley Smith. Completaran el repartiment de 8 l'actor i director Rob Reiner, conegut per pel·lícules com Quan Harry va trobar la Sally (1989) o Stand by me (1986), i l'actor i cantant Cheyenne Jackson, que ha aparegut a la popular comèdia de televisió Glee, entre altres produccions, segons han precisat les dues organitzacions en un comunicat.

L'obra, que es representarà al teatre Eugene O'Neill de Nova York, ha estat escrita pel guionista Dustin Lance Black, guanyador d'un Oscar per El meu nom és Harvey Milk (2008), i serà dirigida per Joe Mantell, conegut pel seu treball en reeixides produccions en el circuit comercial de teatre novaiorquès que li han valgut dos premis Tony.
8 centra la trama en els arguments finals que es van presentar el juny de 2010 durant el judici Perry contra Schwarzenegger en la Cort Suprema de Califòrnia a San Francisco, el mateix tribunal que havia legalitzat el maig de 2008 el matrimoni entre persones del mateix sexe a l'Estat.
El vídeo d'aquell judici encara no s'ha fet públic per una ordre judicial i l'American Foundation for Equal Rights ja va demanar als tribunals que es permeti el seu visionat, encara que no hi ha garanties que alguna vegada arribi a estar disponible i aquest va ser un els motius que van portar a Black a escriure 8, segons els seus impulsors.

Coincidint amb les eleccions de novembre de 2008, els matrimonis gais van ser prohibits amb l'aprovació a les urnes de l'anomenada Proposició 8, una iniciativa ciutadana que va modificar la Carta Magna de Califòrnia per establir com a únic matrimoni possible el que se celebra entre un home i una dona.
El 2009, l'alt Tribunal californià va rebutjar la denúncia d'inconstitucionalitat contra la Proposició 8 que havien presentat diverses organitzacions favorables als casaments entre persones del mateix sexe, que van acabar portant l'assumpte davant dels tribunals federals el 2010.
L'agost de l'any passat, el magistrat federal Vaughn Walker va rebutjar en primera instància la validesa de la Proposició 8 per considerar que va en contra dels drets d'igualtat i procés legal emparats per la Constitució dels Estats Units.

La seva decisió no va ser apel·lada per les autoritats californianes, encarregades de defensar oficialment la Carta Magna de l'estat, i els grups conservadors van acabar per personar-se com afectats davant la Cort Federal d'Apel·lacions.
Aquest tribunal té pendent encara decidir sobre la legalitat de la Proposició 8 ja que no tenia potestat per determinar si els grups conservadors podien exercir com a defensors d'aquesta norma, en lloc del Govern de Califòrnia.

Font: www.ara.cat

No hay comentarios:

Publicar un comentario