Comèdies d'estiu al Versus


Des d'aquesta setmana i fins al 2 d'octubre, Des-penjades i Planeta ESO corren una sort paral·lela a la sala alternativa del Versus. Arranquen temporada la darrera setmana d'agost i assumeixen el repte d'aguantar al cartell fins passat setembre. Avui mateix arrenca la temporada de Des-penjades, una peça estrenada fa uns mesos al Ponent de Granollers i que va fer una prova de sis funcions entre setmana aquesta temporada. L'èxit aclaparador ha fet que repetissin sis setmanes. Divendres serà l'estrena de Planeta ESO, en horari de tarda de dijous a diumenge.

Des-penjades és el segon muntatge de la companyia, que es va estrenar amb Olor d'ocell. Ara el grup, sorgit del Col·legi del Teatre arran de la trobada entre Mònica Lucchetti i Virgínia Sànchez, ja ha pres consciència de companyia i s'ha batejat amb el nom del muntatge que té en repertori. Ja prepara el seu tercer títol War-ning, que s'estrenarà al novembre, altre cop a Granollers. Des-penjades manté la fórmula de comèdia amb un pòsit d'emocions, en clau d'escenes i amb un ritme frenètic que presenta uns personatges desubicats, que lluiten per trobar un espai al món i que tenen, tots, dificultats per comunicar-se, cosa que garanteix més d'un embolic. L'acció, amb un fort component de sorpresa, conté elements màgics com l'amistat d'un dels personatges amb una rata que apareix morta al cartell.

Planeta ESO és l'adaptació d'una obra premiada el 2002 amb el Pere Quart d'humor i sàtira. La van escriure les dues mestres Empar Fernández i Judit Pujadó. Ara les actrius Meritxell Ané i Assumpció Ortet interpreten tant els mestres, com els pares i els alumnes. Per al director, Joan Gallart, que ha estat el responsable de la dramatúrgia, és molt vàlid treure gravetat a l'aspre debat de l'ensenyament. Tot i que tot el que apareix a escena parteix de fets reals (hi ha inclosa una escena amb espifiades sonades als exàmens), no es vol fer cap retrat sociològic ni acadèmic. El joc teatral permet que les dues mestres pretenguin representar els adolescents o els pares més despistats. Això fa que tothom s'hi pugui sentir identificat.


Sis actrius, cap actor

La companyia Despenjades la formen tot dones. Fins ara, tot ho ha escrit l'actriu Virgínia Sánchez. Ara Mònica Lucchetti n'assumeix la direcció amb el suport de Meritxell Ortega. La voluntat de fer una obra juntes, sense que cap paper destaqués sobre l'altre, les va portar a preparar els seus propis textos. Lucchetti confia que segueixi creixent el nombre de companyies d'actrius, que tenen per bandera el treball de T de Teatre i la labor constant de Projecte Vaca (tot i que cap hi ha col·laborat). Però reclamen la seva realitat femenina però no feminista. De fet, a Des-penjades s'explica una relació de dues parelles. Però no es vol donar pas una idea de lesbianisme. Simplement, ho fan noies perquè la formació del grup és així. “Ho podrien interpretar tot homes o dos homes i dues dones”, afirma l'autora.

Ortet sí que ha començat a treballar amb les Vaques (“acabo de començar, sóc més vedella que vaca”, diu irònica). Històricament, els repartiments dels clàssics són masculins. De fet, durant molts anys els actors interpretaven els papers femenins. El Projecte Vaca considera que ens els últims anys s'ha arribat a una paritat tècnica en els teatres públics.


Font: J.B (www.elpuntavui.cat)

No hay comentarios:

Publicar un comentario