Ventada nova al circ


Font: Jordi Bordes (elpuntavui.cat)
A les deu del vespre, l'anemòmetre marcava zero: no feia vent a Figueres. A la nova pista, d'unes 2.000 localitats, hi havia l'escalf de les grans ocasions. Arrencava amb el públic amb ganes d'espectacle, clamant que el cognom del Festival Internacional de Circ és “de Figueres!”. El vent sí que movia Trin Trà My, un acròbata vietnamita que feia equilibris dalt d'unes teles. Sobre el seu pit, una espasa sobre la punta d'una navalla i, a sobre, una safata i unes copes. Com si fos un gronxador, l'acròbata feia moviments el·líptics, tensant l'equilibri i convertint en possible el que en un món raonable és impossible.
Ja havien trencat la lògica del món convencional els xinesos del diàbolo, amb mortals mentre caçaven al vol aquest enginy, que volava a gran velocitat. Flaag Circus es movia amb una tendra dramatúrgia a ritme de Singing in the rain. Probablement, l'actuació més emotiva de la primera part va ser la que van interpretar Ming & Fang, l'un vingut de la Xina i l'altra, dels Estats Units. Es van conèixer al Cirque du Soleil i ara han traslladat la seva relació amorosa a les cintes aèries –fins que no es van fer un petó el públic no va respirar alleujat–. El circ d'aquest festival té un públic que celebra i riu sorollosament els instants increïbles. I, si hi ha un element que cau a terra o a sobre del públic, és una demostració més que s'està vivint una experiència real. El circ clàssic també innova. Segurament l'exemple més clar sigui els dels portadors ucraïnesos Three's a Charm: el que fa l'equilibri sobre les dues noies és l'home. El circ juga a trencar les convencions. Velasco Brothers van ser baixa a darrera hora. Perden l'oportunitat de guanyar l'Elefant d'Or, que podria catapultar-los als circs europeus.
L'Espectacle Blau es repetirà demà (12 h, les 16.30 h i les 21 h). Ja hi ha més de 23.000 entrades venudes. Avui (17.30 h) és el torn de l'Espectacle Vermell (que també es repetirà diumenge a les 11.30 h, les 16 h i les 19.30h), després d'un assaig general que podran seguir els escolars. Si el primer any hi va haver escoles que es van despistar i es van perdre aquesta oportunitat, ara no hi ha cap associació de mares i pares que perdi la data, segons va explicar fa uns quants dies l'alcaldessa Marta Felip.
El Festival Internacional del Circ de Figueres ha vingut per quedar-se. En la seva tercera edició demostra la seva ambició: ja ha sortit del castell de Sant Ferran –l'any passat van haver de superar una negativa dels estaments militars pocs dies després de l'arrencada– i serà difícil que hi torni. Perquè les dimensions de les pistes ja no permetrien que hi cabessin juntes al pati d'armes. També és l'edició en què aspiren a vendre més entrades (més de 30.000). Compten amb el veïnat entusiasta de l'entorn i també han vist que hi ha molts espectadors potencials a la Catalunya del Nord. L'estació del tren d'alta velocitat els converteix en una capital del circ ben comunicada.
Però el que atrau més del cartell és l'ambició amb què es programa cada edició. Tots els espectacles que se seleccionen són inèdits a Europa. Això fa que sigui un terreny molt atractiu per als grups, que saben que els programadors busquen atraccions espectaculars per renovar els seus espectacles (en teatres estables o itinerants), i també per al públic, que sap que tot és primícia. De fet, el festival de Montecarlo d'aquest any(amb 24 exercicis de circ) ha inclòs cinc números que ja s'havien vist a Figueres.
Dilluns, Espectacle d'Or
La gran final, l'Espectacle d'Or, serà aquest dilluns. Serà el moment de veure els dotze millors números del festival i de saber els guanyadors de les diferents categories. Tot i que és la funció menys atractiva per la intempestiva data, és la funció, històricament, de més èxit.El director i presentador de les gales, Genís Matabosch (“que treballa com un voluntari més”, aclareix), celebra que ràpidament el Ciutat de Figueres s'hagi situat en lloc de podi entre els setze festivals de circ de referència. Sens dubte, la confirmació del National Circus of Pyongyang (tanquen el programa de l'Espectacle Vermell d'avui) els ha fet pujar com l'escuma, se senten avalats com un restaurant quan aconsegueix la seva primera estrella Michelin.

No hay comentarios:

Publicar un comentario