Tendra elegia als pallassos ‘Démodés’

Font: Belén Ginart (ara.cat)
Leandre Ribera en té la prova definitiva. Quan demana a algun jove menor de 25 anys quina imatge li ve al cap quan pensa en un pallasso, la resposta sol ser invariable: el Krusty de Els Simpson. “ L’imaginari col·lectiu en relació al pallasso tradicional s’ha perdut”, lamenta. Per mantenir-lo viu, juntament amb l’Enric Caso i el Jordi Magdaleno (aquests dos últims, integrants de la companyia La Tal), van voler ajuntar esforços per retre’ls homenatge en forma d’elegia, tendra però també molt divertida, a Démodés, un espectacle creat fa set anys que ara, per primera vegada, fa temporada a Barcelona.
“Els tres vam començar a treballar junts fa 29 anys i no ens vam separar fins 10 anys més tard”, recorda Ribera, director i intèrpret de l’espectale i Premi Ciutat de Barcelona de Circ 2014. Aleshores, se sincera, “no volíem que ens associessin amb els pallassos de circ. Nosaltres fèiem teatre”. Però amb el temps i l’experiència han après “a reconèixer d’on venim, quins són els nostres avis”. Ribera explica que el seu “no és un espectacle narratiu en sentit tradicional, però aplega situacions que expliquen el final d’un temps”.
ACOMIADATS I SENSE FUTUR
Els tres protagonistes de Démodés es troben en uns moments difícils de les seves vides. Acomiadats de la feina, sense saber ben bé què els depara el futur, els veiem en la seva intimitat, carregada de poesia i de situacions divertides. “Viuen al dia, se senten fora de lloc en un món que els ha deixat fora i porten l’ofici a sobre, tenen una manera de veure les coses passada de moda”, diu Ribera. Representen els tres arquetíps clàssics del pallasso: el blanc, llest i elegant; l’august, com un nen bromista de set anys, i el contra-august, que Ribera defineix com “la cara amagada de la lluna, algú que viu en un altre món”.
PÚBLIC DE TOTES LES EDATS
Démodés confirma que, malgrat la crisi de l’ofici, els pallassos encara emocionen. Les reaccions del públic ho confirmen “Després d’una funció, un espectador d’uns 40 anys em va explicar que la seva filla de sis anys no havia parat de riure i que el seu pare havia plorat”.
'DÉMODÉS'
LA SECA ESPAI BROSSA
FLASSADERS, 40 (BARCELONA)
Fins al 16 de març

No hay comentarios:

Publicar un comentario