Creixement de gegant al circ


Font: Jordi Bordes (ElPunt/Avui)
L'ambició al circ no té sostre. Per això, Circus Arts Foundation, veient que la resposta del públic en les dues convocatòries anteriors ha estat molt calorosa, s'ha atrevit a construir fins a sis veles en la seva tercera edició del Festival Internacional de Circ de Figueres. En aquest cartell, hi ha previstes fins a 14 funcions amb una capacitat que superarà les 30.000 localitats. La ciutat ja espera, passat Nadal, aquest festival que és l'únic d'aquestes dimensions que es compromet (com a plantejament fundacional) a presentar actuacions de gran qualitat que no s'hagin vist mai a Europa: això descarta, d'entrada, tots els artistes europeus. Els artistes aprofiten aquest concurs (vénen amb el compromís que no els suposa cap cost actuar-hi però no cobren per les seves actuacions) per presentar-se als programadors de circ mundials que, amb només dues edicions, ja han demostrat l'interès per seguir els números que es programen a Figueres. L'any passat, dels 32 números del Festival de Montecarlo (el festival degà de referència), 5 s'havien vist amb anterioritat al de Figueres.
El director Genís Matabosch està molt satisfet de l'interès dels artistes a participar-hi. La proposta de presentar un exercici de volteig aeri del circ de Pyongyang (Corea del Nord) és com haver rebut “la primera estrella Michelin”. A causa de la dificultat política, és excepcional poder comptar amb una troupe del país que es considera referència en aquesta especialitat. Tot i que el festival parteix dels números tradicionals, Matabosch rebutja la idea de ser un circ clàssic, antic. Perquè moltes de les disciplines han evolucionat amb nous aparells com ara la combinació de pals fixos amb els llits elàstics, que aporta una espectacularitat i un joc notables. Les 24 actuacions es divideixen en el programa blau i el vermell. Només dilluns vinent es congregaran els 12 millors números en el programa d'or, en què es podran veure els guanyadors de les diferents categories.
El municipi de Figueres bull aquests dies de circ. Perquè és l'activitat que desperta els ciutadans d'aquest hivern. A més dels cinc dies d'actuacions (arriben a treballar fins a 200 persones per al festival, en el qual Genís Matabosch continua sent el presentador de totes les gales), Circus Arts Foundation també programa una pila d'activitats paral·leles, per exemple, convidar a fer que els aparadors de les botigues de Figueres s'impliquin amb el circ. La Generalitat col·labora (facilita un ajut reintegrable: es comparteix risc amb la fundació que ha de tornar l'import íntegre sies compleix amb el pressupost) per primer cop en un festival que no explota la creació de casa però sí que els dóna un bon exemple i atrau majoritàriament el públic.

No hay comentarios:

Publicar un comentario