El TNC fa rècord d'espectadors


El Teatre Nacional de Catalunya (TNC) tanca aquesta temporada amb un balanç molt positiu en què ha aconseguit l'índex d'ocupació més alt de la seva història, de gairebé el 80% d'ocupació, amb prop de 145.000 espectadors en 422 funcions. Són dades que van presentar ahir la presidenta del consell d'administració del TNC, Sol Daurella, i el director artístic, Sergi Belbel, que va destacar la importància d'“equilibrar l'oferta i la demanda”. Perquè en termes absoluts les xifres no són tan optimistes, ja que s'han perdut gairebé 30.000 espectadors.

L'espectacle de la temporada que ha rebut més públic ha estat Agost, una comèdia de Tracy Letts dirigida pel mateix Belbel i protagonitzada per Emma Vilarasau, Abel Folk i Anna Lizaran, una obra que milers d'espectadors no van poder veure i que es tornarà a representar durant dos mesos. Sergi Belbel, que fa cinc anys que està al capdavant del TNC, dirigirà l'obra que inaugurarà la nova programació del Teatre Nacional, de la qual ahir també es va fer un avanç i que consistirà en una quinzena d'espectacles –tres o quatre menys que la temporada passada–, principalment produccions pròpies. “Hem donat prioritat a grans espectacles fets per nosaltres, en detriment de petites coses que vénen de fora”, assegurava Belbel, que creu que la reducció del nombre d'espectacles és la millor via per poder continuar oferint propostes de qualitat. I és que el pressupost del teatre també resulta afectat per les retallades: concretament, el del 2011 s'ha reduït en uns tres milions d'euros i és un 19 per cent inferior al de l'any 2010.

Una vella, coneguda olor, de Josep Maria Benet i Jornet, és el text que ha triat Belbel per inaugurar la programació 2011-2012, una obra amb la qual vol fer un reconeixement no només a l'autor, “pare de tota una generació” de dramaturgs, sinó també al teatre de repertori i a la mateixa ciutat de Barcelona.

Autors clau

El plat fort de la temporada que ve, però, serà una versió nova d'un dels textos més singulars de la literatura catalana. Es tracta d'El comte Arnau, basat en el poema de Joan Maragall, dirigit per Hermann Bonnín i interpretat per Joan Crosas, Vicenta Ndongo i Anna Ycobalzeta. El muntatge, que es representarà del 5 al 30 d'octubre a la Sala Gran, tindrà la col·laboració especial del Cor de Cambra del Palau de la Música a l'escenari, “com un actor més”. D'aquest avanç dels espectacles de la nova temporada cal destacar l'escenificació de Canigó, de Jacint Verdaguer, dirigida per Antonio Calvo, a càrrec de l'actor Lluís Soler, que, del 14 al 26 de desembre, a la Sala Petita, farà molt més que una lectura dramatitzada d'aquesta obra clau de la Renaixença. I ho farà amb música d'Eduard Iniesta i en una escenografia de l'artista plàstic Perejaume.

L'únic espectacle internacional arribarà amb James Thiérrée, nét de Charles Chaplin, que torna al TNC amb l'espectacle Raoul, un muntatge multidisciplinari que es representarà a la Sala Gran només quatre dies, del 3 al 6 de novembre. Completen la programació El crim de Lord Arthur Saviele, d'Oscar Wilde, un musical a càrrec d'Egos Teatre, i Polzet, de la companyia tarragonina Pa Sucat, adreçat al públic familiar.


Font: Raquel Font (www.avui.cat)

No hay comentarios:

Publicar un comentario