Núria Espert, premi Corral de Comèdies a Almagro


Núria Espert ha rebut aquesta nit el Premi Corral de Comèdies d'Almagro, en l'obertura del XXXIV Festival manxec. L'actriu va destacar que "el teatre s'ha tornat una qüestió d'honor", i que per això no li estranya veure els patis de butaques plens de públic ja que és l'únic lloc on trobar alguna cosa real i veritable, "alguna cosa ètica". "L'ètica està no només en el segle d'Or, està en tots els nostres clàssics, tots ens envien els seus missatges ètics sense parar", va dir.

Espert ha indicat que el Premi Corral de Comedias de Almagro és el que més l'ha emocionat de tots perquè la directora del Festival, Natalia Menéndez, ha estat capaç de fer "el miracle" de reunir "a les quatre persones més importants de la meva carrera ". I ells són Josep Maria Flotats, Mario Gas, Lluís Pascual i José Luis Gómez, "quatre genis, iguals però diferents" que "han vingut per dir-me aquestes coses meravelloses que no oblidaré mai ".

Mario Gas va dir que parlava amb el cor, i va destacar la saviesa d'"aquest monstre de la interpretació" que és Núria Espert, "tan moderna i tan de sempre". És, va assenyalar "una extraordinària ciutadana de la República del Teatre". Per la seva banda, Josep Maria Flotats, amb qui va treballar en el muntatge La Gavina del Teatre Nacional de Catalunya, la va definir com una "treballadora incansable" i que poques coses hi ha "tan plaents i tranquil·litzadores de treballar amb ella".
Per Flotats, visiblement emocionat, "qualsevol director és millor, o menys dolent" si té a Núria Espert en el repartiment, igual que fa "millors a qui comparteix amb ella escenari". Per la seva banda, José Luis Gómez, amb qui va dirigir el Centre Dramàtic Nacional en uns anys intensos en els quals va aprendre moltes coses d'ella, ha assenyalat que els secrets de l'èxit de Núria Espert són, entre altres qualitats, la seva "humilitat, generositat, intuïció, orgull per la feina ben feta "i sobretot que és capaç de" contagiar l'espectador del seu propi goig". Lluís Pascual, va explicar "una cosa que no es pugui trobar a google" i ha recordat que, estant a Olite (Navarra) per representar Medea plovia fins "que va fer tots els seus conjurs i va parar de ploure".

La ministra González Sinde ha recordat que Núria Espert és "molt més que una actriu superdotada" ja que també és "una dona obstinada a governar la seva vida", cosa que "no era fàcil en els 60" i que ha aconseguit a la vista de la seva trajectòria vital. "És una figura irrepetible. Una gran actriu i una millor dona", ha finalitzat Sinde.

Font: Laura Serra (www.ara.cat) / Foto: www.abc.es

No hay comentarios:

Publicar un comentario