Rosa Maria Sardà, premi Max d'Honor 2015


Font: EFE via ara.cat | Foto: Ros Ribas
Rosa Maria Sardà (1941) ha estat guardonada avui amb el Premi Max d'Honor 2015 "per ser una figura clau" de les arts escèniques, segons el veredicte unànime del comitè organitzador, que donarà a conèixer la resta de guanyadors en una gala el 18 de maig a Barcelona. L'actriu barcelonina rebrà el guardó en la cerimònia en què es coneixeran els 22 premiats de la XVIII edició dels Max de les Arts Escèniques, que organitza la Fundació SGAE des del 1998. 
Sardà es una actriu vocacional i autodidacte que amb 24 anys va decidir no tornar a baixar-se de l'escenari després de debutar a l'obra 'Cena de matrimonios', d'Alfonso Passo. El desig d'explorar territoris nous l'ha portat a alternar la televisió, el cinema i el teatre. El director Ventura Pons li va donar el seu primer paper protagonista el 1969 a 'Knack'. A Barcelona va protagonitzar 'Sopa de pollastre amb oli' i 'Rosa i Maria' i a Madrid 'Esperando a Godot' i 'Madre Coraje y sus hijos' .
Entre molts altres, ha participat a obres com 'Love for Shakespeare', de Lluís Pascual, 'El caballero de Olmedo', de Lope de Vega, 'Dubte', de John Patrick Shanley, o 'Sagarra dit per Rosa Maria Sardà', de Carme Canè. Encara que va començar com una actriu còmica amb La Trinca en els anys 70, Rosa María Sardà ha interpretat papers de tall dramàtic, com "Wit", obra per la qual va obtenir el Max a la Millor Actriu Protagonista, el Fotogrames de Plata i el Premi Ercilla, o el de "La casa de Bernarda Alba", pel qual va guanyar el Premi de la Unió d'Actors.
En la dècada dels 80 va saltar al cel·luloide sota la batuta de Fernando Trueba, Fernando Colomo, Ventura Pons i Pedro Almodóvar. La seva llarga carrera cinematogràfica ha estat reconeguda amb nombrosos premis, entre els quals destaquen dos Goya com a Millor Actriu de Repartiment per 'Sin vergüenza', de Joaquim Oristrell i '¿Por qué le llaman amor cuando quieren decir sexo?', de Manuel Gómez Pereira, i la Medalla d'Or de l'Acadèmia de Cinema. A la televisió també ha tingut un gran èxit com a presentadora des dels seus començaments a "Festa amb Rosa Maria Sardà' i 'Las noches de la tía Rosa', fins a 'Vídeos de primera' i 'Ahí te quiero ver'.

No hay comentarios:

Publicar un comentario