El delicat circ imaginari de la Chaplin petita



Els espectacles d'Aurélia Thierrée desborden delicadesa i bellesa. Són un compendi híbrid que es mou entre el circ, la dansa i el teatre i d'on resulta un xou visual petit, delicat i preciosista. L'anterior espectacle,L'oratorio d'Aurélia, ha estat vuit anys girant per tot el món. El nou, Murmures des murs, arriba al Temporada Alta divendres i dissabte encara molt fresc, després de l'estrena al març passat. En el primer, l'actriu s'aïllava del món i s'entaforava en una calaixera. Aquest n'és la continuació i alhora una reacció contrària: ara a l'escenari hi ha una dona que fuig a un univers imaginari.
Unes grans façanes mòbils formen l'escenografia d'aquest muntatge. Aurélia hi grimpa i s'esmuny a l'interior d'aquests vells edificis, on troba "gent que no saps si són fantasmes o persones", explicava ahir. "Com tampoc saps si és un somni o si estic boja", deixa anar. A dins, fent gairebé de detectiu, intenta descobrir la memòria dels espais habitats. Hi apareixen personatges, realistes o fantàstics, que sovint prenen vida a partir d'elements tan senzills com plàstics i caixes de cartró. Els objectes prenen vida.
A Aurélia Thierrée no li agrada parlar dels seus muntatges per no revelar cap sorpresa, com tampoc li agrada que li preguntin pel seu avi, Charles Chaplin. Però, sens dubte, la nissaga familiar ha marcat el seu camí: és germana del brillant James Thierrée (que va passar pel TNC fa quatre dies amb Raoul) i filla dels artistes de circ Jean-Basptiste i Victoria Thierrée-Chaplin, amb qui es van iniciar els dos germans en el singular Circ Imaginarii després al Circ Invisible, que està en funcionament des del 1990.
Precisament la mare, Victoria, és la creadora i directora dels dos muntatges d'Aurélia i a qui la filla atribueix tot el mèrit creatiu. "Jo hi sóc des del principi de l'espectacle i li passo imatges i música que m'inspiren -confessa Aurélia-, però ella construeix l'espectacle dins el seu imaginari i el posa a escena".
Murmures des murs té l'encant del circ artesanal, fet a mà, des del decorat fins a les tècniques que adapta Thierrée i la interpretació. És més suggerent i imaginatiu que lluent o efectista: només hi ha tres actors a l'escenari. "Tot és tan fràgil que cada nit hi ha alguna cosa que no funciona, i ho incorporem a l'espectacle".
Font: Laura Serra (www.ara.cat)

No hay comentarios:

Publicar un comentario