Violència radical i gratuïta


A Peus descalços sota la lluna d'agost, el dramaturg Joan Cavallé reflexiona sobre la violència “radical” i “gratuïta” en fets que “normalment no entenem” del procés que ens porta la “necessitat d'oblidar” i de “recuperar allò que s'ha perdut”. Tot comença quan en un poble es descobreixen uns ossos, unes restes humanes que molts preferirien que fossin fòssils de temps remots però que es confirma que són morts de la passada guerra. Els fets es van reconstruint de mica en mica i les restes van donant informació sobre el que va passar i és aleshores quan la tragèdia “ve confirmada perquè els personatges s'adonen que mai podran saber la veritat, que sempre serà incompleta”.

L'obra, coproduïda pel Centre d'Arts Escèniques Reus, La Patacada i l'Ajuntament de Tarragona amb la col·laboració del Memorial Democràtic, ha estat mereixedora del I Premi 14 d'Abril de Teatre i del Premi Serra d'Or Crítica de Teatre 2010 i ara es posa en escena per primera vegada des que va ser escrita ara fa sis anys. El repte l'ha pres el director i professor de dramatúrgia i literatura dramàtica an-tiga de l'Institut del Teatre, Albert Mestres, que ahir va destacar-ne les peculiaritats: hi ha 18 personatges, però en realitat són sis actors “de primera línia” els que assumeixen alhora diferents rols i això “complica” la producció perquè al llarg de la representació van patint diverses metamorfosis.

Mercè Anglès, Aina Huguet, Pep Cortés, Fermí Fernández, Pep Planas i Quimet Pla configuren un repertori totalment entregat a un guió “poètic, en què la paraula està per sobre del que es fa com a actor”. Artísticament, però, va destacar Mestres, l'o-bra “és molt estimulant” i es converteix en un espectacle “visualment molt potent” en què l'espectador està més pendent del que diuen els actors que no pas del que fan.

L'obra es podrà veure aquest dissabte dia 12 de febrer al Teatre Fortuny de Reus i el 19 i 20 de febrer vinent al Teatre Metropol de Tarragona.


Font: N.Roca (www.elpunt.cat)

No hay comentarios:

Publicar un comentario