PEDRA DE TARTERA


TEXT: MARIA BARBAL
ADAPTACIÓ: MARC ROSICH
DIRECCIÓ: LURDES BARBA
INTÈRPRETS: ÀUREA MÁRQUEZ, ROSA CADAFALCH, EDUARD MUNTADA, ROGER CASAMAJOR, ANNABEL CASTAN, MARINA BARBERÀ, JÚLIA PEDRA/MARTA VIDAL/CARLA VIVES i MAX FIGUERES/MAX MEGIAS/MAX ROCA.
PRODUCCIÓ: TEATRE NACIONAL DE CATALUNYA i CELLER D'ESPECTACLES DE LLEIDA
SALA PETITA (TNC)


Meravellosa adaptació de Marc Rosich de la novel·la Pedra de Tartera de Maria Barbal. Tenint en compte que la protagonista de la novel·la només té pensaments amb ella mateixa i no expressa cap d'ells en veu alta, la feina de Marc Rosich ha estat brillant. Conxa comparteix amb el públic un viatge per tota la seva vida.

A la mateixa alçada està la feina interpretativa de Àurea Márquez acostumada a lidiar amb papers complicats, aquí arriba al límit de la dificultat i ens regala una Conxa meravellosa durant tot el viatge per la seva vida i les dues hores de duració de l'obra. La història de Conxa és la de moltes dones d'aquella època i de la majoria de les actuals. Comença quan es veu obligada a anar-se'n a viure amb els seus oncles per la falta de recursos dels seus pares. A partir d'aquí comença un viatge per una vida plena d'alegries i de penes i marcada per la república, la guerra civil i la posterior repressió franquista. Un viatge humà i històric a la vegada, sense importar gaire qui són els vencedors o els vençuts perquè tots som d'alguna manera vençuts i vencedors al mateix temps.

Max Graenzel i Estel Cristià signen una escenografia realista, la cuina de la casa dels oncles de la Conxa que serà una protagonista més de la funció. A Àurea Márquez li acompanyen un excel·lent Roger Casamajor, una brillant Rosa Cadafalch i magnífic Eduard Muntada. L'altra dificultat de la peça és que està escrita en pallarès, però els seus protagonistes han sabut superar-la amb gran èxit.

Intel·ligent i sàvia direcció de Lurdes Barba que aconsegueix unir totes les peces i crear una història única i meravellosament narrada. Una obra imprescindible i que suposa d'una vegada per totes la consagració d'Àurea Márquez com una de les millors actrius de Catalunya.

No hay comentarios:

Publicar un comentario