'La función por hacer', favorita als Premis Max


El Gran Teatro de Còrdova acollirà el 9 de maig la catorzena edició dels principals premis de teatre i dansa estatals, els Max, organitzats per la SGAE. I, a diferència del que ha passat en anteriors edicions, cap espectacle català opta al guardó a millor espectacle teatral, ni direcció d'escena, ni adaptació. En dansa és on hi ha més possibilitats d'obtenir alguna estatueta, ja que el Dies irae (Grec 2010) de Marta Carrasco opta al millor espectacle, Sol Picó pot ser la millor coreografia i intèrpret per El ball (TNC, Temporada Alta, 2009-2010) i Àngels Margarit també té opcions de guanyar el premi a millor intèrpret per Solo per a habitació d'hotel(Hotel Le Meridien, 2010).

En l'apartat de millor autor en català/valencià, estan nominats Albert Espinosa (El fascinant noi que treia la llengua quan feia treballs manuals, Teatre Lliure), Lluïsa Cunillé, Roger Bernat, Jordi Casanovas, Nao Albet i Marcel Borràs (Dictadura-Transició-Democràcia, Teatre Lliure) i curiosament una traducció del castellà al català, Delicades, del madrileny Alfredo Sanzol, interpretada per la companyia T de Teatre al Poliorama durant el passat Grec.

També estan nominats Nit de Sant Joan (Dagoll Dagom, Artèria Paral·lel) en millor musical, Carles Santos en millor direcció musical per La pantera imperial (Teatre Lliure), Vicky Peña en millor actriu per Marburg (TNC) i l'empresa Focus com a millor productor.

El teatre espanyol és, abans que es coneguin els premis, el que té més opcions de premi. El arte de la comedia (Teatro de La Abadía), La función por hacer(Kamikaze Producciones) i Bodas de sangre (Centro Andaluz de Teatro i Centro Dramático Nacional) es disputen el títol d'obra de l'any. La segona, segurament l'obra revelació a l'Estat del 2010, s'emportarà molts premis. Es tracta d'una adaptació lliure de Sis personatges en cerca d’autor, de Luigi Pirandello, dirigida per Miguel del Arco i interpretada per sis joves promeses: Israel Elejalde, Bárbara Lennie, Miriam Montilla, Manuela Paso, Raúl Prieto i Cristóbal Suárez. Té vuit nominacions.

Des del comitè organitzador dels Max es vol destacar l’elevada participació dels espectacles presentats en aquesta edició (malgrat la crisi econòmica financera), la heterogeneïtat de les propostes i l’alt nombre d’obres que han obtingut alguna nominació com a finalistes.

Font: Andreu Gomilla (www.ara.cat)

No hay comentarios:

Publicar un comentario