La Beckett i el model alemany


La Sala Beckett és un “espai inquiet, amb ganes d'incidir en el teatre contemporani del nostre país”, diu el seu director, Toni Casares. La seva trajectòria, que es manté sempre “lluny dels plantejaments més estàndards”, ens porta ara a fer “una petita parada, amb la lupa al davant, en el teatre contemporani d'Alemanya, un dels països model en la promoció del teatre contemporani”.

Una parada que arrenca avui mateix, amb l'estrena de Gos, dona, home, de l'autora Sibylle Berg, i continua demà amb En estat d'excepció, de Falk Richter, un dramaturg i director de referència en el teatre alemany actual. Però no es tracta d'un plantejament estàndard, com bé diu Toni Casares: és un programa doble, que comparteix actors (Jordi Figueras, Carme González i Guillem Motos), traductor (Albert Tola) i escenografia. Els dos espectacles es representaran en dies alterns fins al 13 de març.

“Són dues obres que teòricament no tenen res a veure –explica Toni Casares–, però es presenten de manera conjunta i parlen de la vida de la parella i de la seva difícil inserció en el món en què vivim”. Casares defineix aquest programa doble: “És un projecte experimental amb voluntat que l'experiment no ens allunyi de l'espectador, sinó que ens hi acosti, a través d'un joc atractiu”.

Rafa Cruz és el director de Gos, dona, home, “una comèdia sobre una parella que es coneix en una cita a cegues i s'endú a casa un gos que es troba”. L'animal esdevindrà un comentarista mordaç d'aquesta nova parella, de les seves dificultats i misèries. Ricard Vázquez dirigeix En estat d'excepció, “una obra de suspens, però que connecta molt amb l'actualitat”. En aquest cas, la parella comparteix casa amb el seu fill adolescent.

Aquestes obres han tingut el suport del Goethe-Institut de Barcelona, que ha finançat les traduccions i disposa d'una biblioteca digital que va permetre a Rafa Cruz conèixer el text. A més, el Goethe-Institut ha donat suport a la traducció a l'alemany de deu obres teatrals catalanes contemporànies, aplegades en un volum.


Font: Bernat Salvà (www.elpunt.cat)

No hay comentarios:

Publicar un comentario