Funció a mitjanit


El teatre a Barcelona es regeix per horari europeu les últimes temporades. El principal exemple d'aquesta tendència d'avançar l'oferta ha estat el TNC que programa, per exemple, la Sala Gran a les vuit del vespre. Fent un símil futboler, l'objectiu és que els espectadors de comarques puguin tornar a casa d'hora com passa, tot i que no sempre, amb les penyes del Barça en els partits del Camp Nou. Però aquesta tendència comença a trobar el seu oposat amb la irrupció de sessions golfes destinades a un públic més jove i no tan habitual a les platees.

Un teatre tan rellevant com el Poliorama ha estat l'últim a sumar-se a una moda que ja han seguit la Muntaner, amb una segona funció, la inquietafactoria Teatreneu a les seves sales de Gràcia i de l'Alexandra (on avui aterra Toni Albà), i el Club Capitol, amb els monòlegs del Zoo Comedy impulsats per la productora Zoopa, que capitaneja Santi Millán. «Hem aconseguit una ocupació del cent per cent un dijous a les onze de la nit», recorda Juanjo Sánchez, coordinador teatral de Zoopa, en al·lusió al recent monòleg de Goyo Jiménez que va esgotar les seves quatre funcions, tres en sessió golfa.

La productora fa ara un pas més amb The Guarry Men show, una proposta d'inequívoc signe irreverent. «Falta gamberrisme teatral a Barcelona». Ho diu Pau Roca, un actor que aquesta vegada també escriu i dirigeix un espectacle amb 11 escenes independents i dos fils conductors: la figura d'un detectiu i el fons musical de The Guarry Men. Aquest trio, una versió dels Luthiers passada pel barri de Gràcia, es defineix per cançons políticament incorrectes (amb lletres nodrides de teta, cul i altres paraules per l'estil, o pitjors) que han cultivat des dels seus temps d'institut, fa gairebé una dècada. «Són l'esquadró de la felicitat», diu Roca d'Alberto Noel, Albert Casanova i Nacho Albert, un trio amb fans a les places i en alguns bars de Gràcia.

Les 11 històries, d'escriptura accelerada i poc convencional, poden incorporar en una mateixa escena una al·lusió a les festes dels Nasty Mondays de la sala Apolo i a l'Espanyol. A més a més dels Guarry Men, interpreten l'obra el mateix Roca, Dafnis Balduz, Patricia Bargalló i Ruth Díaz. Tots són còmplices d'una aventura que, si finalment obté el favor del públic i va més enllà d'aquelles tres o quatre setmanes previstes pel Poliorama, pot obligar Balduz a fer doblet el mateix dia quan es reposi Pel davant i pel darrere al Teatre Borràs. O que ja ha provocat que Ruth Díaz s'hagi desplaçat a Barcelona, «des de Madrid amb la seva filla i amb el seu nòvio», apunta Roca, que llança el repte: «Ens hem de començar a plantejar anar al teatre tard com ja passa a ciutats com Berlín, Nova York, Londres o Madrid».

Font: José Carlos Sorribes (www.elperiodico.cat)

No hay comentarios:

Publicar un comentario