El TNC tanca la temporada amb una ocupació del 75%

En una temporada que es presumeix bastant menys optimista que les precedents, el Teatre Nacional de Catalunya ha mantingut el tipus amb un índex d'ocupació del 75%, a falta de comptabilitzar les dades de La Venus de Willendorf, en cartell fins aquest diumenge. La crisi afecta, però no afecta igual en tots els teatres de Barcelona, i el TNC està entre els que juguen la lliga dels menys perjudicats. La fidelitat del públic i l'èxit del projecte T6 d'aquesta temporada són algunes de les explicacions d'aquest bon balanç, segons el seu director, Sergi Belbel, que ahir va presentar la memòria de l'exercici als seus abonats, que ja són més de 3.300.

Des que es va fer càrrec de la direcció artística del TNC, el gener del 2006, Belbel s'ha mantingut al voltant d'aquesta estimable xifra del 70% d'ocupació. «Vaig començar amb un 69% i ara estem ratllant el 75%», afirma. El director es mostra especialment satisfet amb la Sala Tallers, on s'han vist les tres obres del projecte T6 per a nous dramaturgs. «Ha tingut un 92% de públic i és la nostra aposta menys convencional, més arriscada i destinada al públic jove».

M de Mortal (Carles Mallol) i, sobretot, A mi no em diguis amor (Marta Buchaca) i Lluny de Nuuk (Pere Riera) són les tres peces amb què ha debutat una companyia estable de nou actors, una de les claus d'aquest èxit de crítica i de públic. Fins al punt que Lluny de Nuuk no es va poder prorrogar per no sortir del pressupost.

L'any que ve, el T6 seguirà amb tres nous autors directors (Cristina Clemente, Josep Maria Miró i Jordi Casanovas), però la companyia serà més flexible. «En cada obra hi haurà quatre intèrprets, com a màxim, dels fixos, més altres convidats. És tant per l'agenda dels actors com per la dinàmica del mateix grup», explica Belbel.

Aquests tres muntatges formaran part d'una programació amb 22 espectacles, tres menys que en l'actual temporada, per la retallada pressupostària progressiva soferta des del 2008. «Afecta directament la programació, d'obres pròpies, coproduccions i de companyies convidades. Hem arribat a fer-ne 26, i ara seran 19, sense comptar les del T6. També començarem una mica més tard, l'1 d'octubre», afirma Belbel, que reconeix que el TNC també ha tingut una pèrdua de públic a finals de maig i al juny. «És normal que hi hagi psicosi amb la crisi o que els teatres privats tirin de reposicions. Però nosaltres, com a teatre públic, no ho podem fer. Hem de repartir joc, i més en dies de crisi».

Font: José Carlos Sorribes (www.elperiodico.cat)

No hay comentarios:

Publicar un comentario