Poetes sensorials


Feia molta calor ahir al migdia en el camí d'arribada, breu, això és cert, al Polvorí de Montjuïc. Encara sort que sota una ombra, dins de l'històric enclavament, esperaven els amfitrions: el creador colombià Enrique Vargas i la seva troupe plurinacional del Teatro de los Sentidos. El motiu, presentar la seva doble proposta per al Grec, La trastienda del Polvorí i Cafè Fatal, des d'avui fins a l'1 d'agost. Quan el director del festival, Ricardo Szwarcer, parla d'arribar al públic més ampli com a repte ho fa a partir de la inclusió en la seva programació d'ofertes com les d'aquest singular col·lectiu teatral.

Singular perquè les seves creacions s'allunyen de la norma. Ja la seva seu s'escapa de qualsevol etiqueta. El Polvorí era "terra de ningú", diu Vargas, abans que l'Ajuntament l'hi cedís el 2004. Més que terra de ningú ho era de jonquis que buscaven l'anonimat. Allà estrenen La trastienda del Polvoríper a espectadors amb ganes de participar, com en tots els seus muntatges, en un joc sensorial dins d'un espai ple de roba blanca estesa al sostre, miralls, taules amb menjar... "Darrere de tot bon joc hi ha un misteri", apunta Vargas.

Amb el subtítol de Pequeños ejercicios para el buen morir, La trastienda és un punt d'inflexió, comenta el director, per a aquest grup d'"investigadors i poetes" que buscaven un exercici de síntesi de la seva feina. I ho fan a partir del que "no hi és, del que no es veu o del que no se sent". D'aquí ve el títol del muntatge. Volen carregar de sentit els silencis i bussejar en el que no ensenyem. "Anar a l'altre que hi ha en cadascú de nosaltres; el més important d'una persona és el que no mostra, la seva rebotiga", diu Vargas.

Això sí, reflexions des d'un acostament lúdic que comença aviat. El públic, en grups de 50 persones per a cada una de les dues funcions (de dijous a diumenge, 20.00 i 22.30), haurà d'elegir si vol entrar, explica Vargas, "per la porta dels exercicis del bon morir o la dels del bon viure".

Els espectadors de la segona funció tindran al Cafè Fatal un espai de descompressió del que hagin viscut dins del Polvorí. En un dels seus laterals s'ha instal·lat aquest punt de trobada obert des de mitjanit fins a les dues de la matinada. Hi haurà música en viu i més sorpreses, com la del conjunt d'Eusebio Paraguas, que ofereix "música per fer-se petons", diu Marta Pérez, gerent del Teatro de los Sentidos. L'organització del Grec ha disposat un servei gratuït d'autobusos entre la plaça d'Espanya i el Polvorí.

Font: Jose Carlos Sorribes (www.elperiodico.cat)

No hay comentarios:

Publicar un comentario