La sala gran del Principal s'anomenarà Enric Borràs


Finalment, el Teatre Principal mantindrà el nom de l'antic cinema que havia ocupat l'equipament perquè es considera que és el nom popular, tot i que la sala gran passarà a dir-se Enric Borràs i la petita, Pepe Rubianes. Aquesta és la decisió que ha pres la comissió de Nomenclàtor i ha ratificat la junta de govern local. Els impulsors de la campanya perquè el Teatre Principal passés a anomenar-se Enric Borràs lamenten la decisió i hi veuen un rerefons polític, mentre que des de l'equip de govern, el regidor de Cultura, Mateu Chalmeta (ERC), assegura que "s'ha buscat el consens".

Un cop acabades les obres de remodelació externa, el nom del Teatre Principal es mantindrà a la façana, mentre que al vestíbul de l'equipament es posaran indicadors amb la denominació de les dues sales, Enric Borràs per a la platea i Pepe Rubianes per a la sala petita, a la part superior de l'amfiteatre. Aquesta decisió, que el regidor de Cultura qualifica de "consens", tanca la possibilitat que tot el teatre porti el nom del prestigiós actor badaloní, tal com havien demanat un grup de persones de la ciutat, moltes d'elles vinculades a les arts escèniques. Jaume Lleal, impulsor de la iniciativa, assegura que «és molt trist que una persona com Enric Borràs, que ha portat el nom de Badalona arreu, no pugui donar nom a un teatre i, en canvi, en tinguem dos amb noms com Zorrilla i Blas Infante, que res tenen a veure amb Badalona». El president dels Amics del Teatre Zorrilla, Jaume Arqué, que havia donat suport a la proposta, es considera "decebut" per la decisió i al darrere hi veu una motivació política pel fet que Borràs va optar per continuar treballant a l'Estat un cop acabada la Guerra Civil i va rebre reconeixements per part del règim franquista. "Si algú hagués proposat el nom de Margarida Xirgu, segur que les forces d'esquerres no haurien tingut cap dubte", manté. Els impulsors de la iniciativa van intentar buscar el suport de les diferents forces municipals i el van trobar a Convergència. El mateix Ferran Falcó, president del grup municipal de CiU, explica que va "quedar sol" defensant la proposta d'Enric Borràs a la comissió de nomenclàtor, però admet que accepta "democràticament" la decisió presa. El grup del PP també va expressar el seu suport a la iniciativa, però el representant del grup no va assistir a la reunió de la comissió de Nomenclàtor, com tampoc ho va fer el representant d'ICV-EUiA.

Chalmeta justifica la decisió al·legant que Borràs "és un personatge amb suficient reconeixement per part de la ciutat; té la medalla d'or de Badalona i dóna nom a un carrer i a un institut". A més, tant el regidor com el mateix alcalde han reconegut que el nom de Principal "ja està consolidat i és el que fa servir la gent".

La sala petita del teatre durà el nom de Pepe Rubianes en resposta a una proposta feta pel grup d'Iniciativa poc després del traspàs de l'actor. Carles Sagués, president del grup d'ICV-EUiA, considera "molt oportuna" la decisió perquè es tracta "d'una persona compromesa més enllà de les seves qualitats artístiques".


Font: Marta Membrives (www.elpunt.cat)

No hay comentarios:

Publicar un comentario