'Zero responsables', crítica escènica de l'accident de metro

Cap a la darreria de 2009, un grup de dramaturgs valencians van embarcar-se en una iniciativa sense pràcticament precedents al País Valencià: l'escriptura d'una obra de teatre cohesionada i coherent a partir de les propostes que cadascú aniria fent. El punt d'arrancada de Zero Responsables són les reflexions que en tots ells provocava el terrible accident del metro del tres de juliol de 2006 a la ciutat de València —amb el seu saldo de 43 morts i 47 ferits— i, sobretot, l'exercici de desmemòria i desinterés que sobre aquest ha fet gran part de la societat valenciana. Les funcions tindran lloc a la Sala Matilde Salvador de la Universitat de València els dies 7, 8 i 9 de juliol a les set de la vesprada. L'entrada és gratuïta i cal retirar la invitació una hora abans de la funció a la mateixa sala.

«No ens trobem davant una obra de teatre de denúncia o de teatre polític amb una voluntat d'immediatesa i circumscrit a la tragèdia del 3 de juliol. El que ens ha mogut als autors ha sigut, per damunt de tot, un desig d'acostar-nos, a partir d'aquest fet, a les circumstàncies que es troben darrere de les decisions que tots nosaltres hem de prendre cada dia», apunten els participants,.

Així, el resultat final és un obra cohesionada entre les diferents propostes, amb un exercici de dramatúrgia conscient i elaborat, i que, a més a més, presenta un altre gran mèrit: l'escrupolós respecte a l'estil de cada autor. Cohesió del conjunt i autonomia de les parts en un exercici dramatúrgic dens, apassionant i madur.

Ara bé, un text d'aquestes característiques no naix per quedar-se reduït a la lletra impresa. Des del primer moment, el col·lectiu va acceptar, no solament el risc de la seua escriptura, sinó també el de la seua posada en escena.

Hi participen (per ordre alfabètic): Amparo Fernández, Amparo Mayor, Amparo Oltra, Arturo Sánchez Velasco, Begoña Tena, Carles Sanjaime, Carlos Belizón, Dani Machancoses, Enric Juezas, Esther Bosque, Eva Zapico, Gabi Ochoa, Héctor Juezas, Inma Sancho, Jaume Pérez, Jaume Policarpo, Jerónimo Cornelles, Jordi Gomar, Jorge Picó, Josep Lluis Sirera, Juli Cantó, Juli Disla, Laura Useleti, Lorena López, Mamen García, Marino Muñoz, Nacho Diago, Paco Zarzoso, Pati Martínez, Patricia Pardo, Pau Blanco, Pedro Montalbán, Pep Ricart, Rodolf Sirera, Rosanna Espinós, Sergio Villanueva, Vicky Garrigues, Xavier Puchades, Xavo Giménez, Ximo Rojo i Xux Gomar.


Font: www.elpunt.cat

3 comentarios:

 1. La iniciativa és d'allò més lloable, però em temo que no és original en excés. Malgrat renegar-ne, l'emprempta del teatre-document de la iniciativa em sembla inqüestionable i, sense anar més lluny, tenim un sensacional exemple d'això mateix en la meravellosa The Permanent Way, de David Hare, on el dramaturg anglès dramatitza a partir del testimoni de familiars o víctimes directes de les desgràcies ferroviàries de l'any 1997 com a conseqüència de la deixadesa de les empreses privades que gestionaven la xarxa pública ferroviària d'ençà de la seva venda per part de Margaret Thatcher.

  ResponderEliminar
 2. Anónimo7/7/10, 0:47

  Jordi, hem tingut present el treball de David Hare... la diferència és que ací cadascú ha donat la seua pròpia visió del que va passar. No crec, d'altra banda, que el més important ací siga l'originalitat, com tu dius, és la iniciativa... De totes maneres, dóna goig vore que hi ha gent que conec a David Hare i la seua obra... Una abraçada.
  Uno de los de Zero Responsables

  ResponderEliminar
 3. Potser hauria d'haver estat més explícit. No volia restar ni una sola unça de mèrit a allò que heu fet, al contrari. De fet prenc la teva frase de lloança i te/us la retorno: dóna gust de veure que algú al país té present David Hare, i més atès la desconeixença de teatre britànic que hi ha per aquestes contrades. Benvingut sigui el vostre esforç i que la iniciativa creï exemple...
  Salut i molta merda,
  Jordi

  ResponderEliminar