Neix Hiroshima, una nova sala de teatre i concerts al Poble-sec


Font: Laura Serra (ara.cat) |Foto: Cèlia Atset
Amb un nom tan violent com atractiu, el dia 17 d’abril obrirà les portes al barri barceloní del Poble-sec un nou espai dedicat a les arts escèniques: la sala Hiroshima. Situada al carrer Vilà i Vilà, a tocar de la sala Apolo, el seu acollidor bar de disseny vintage donarà la benvinguda als espectadors que busquin una proposta alternativa i radicalment contemporània. Un exballarí i actor d’origen argentí format a Barcelona, Gastón Core, és qui ha dirigit durant els últims dos anys les obres als baixos d’un edifici del 1910 que havia sigut una antiga siderúrgia i fàbrica d’ascensors. Al darrere hi té una mecenes -una exballarina del Ballet Experimental de l’Eixample de Barcelona, companyia fundada als anys 70- que finança el projecte des de l’àmbit privat. El cost de les obres no s’ha fet públic, ni tampoc el pressupost anual, però sí que han rebut una subvenció de l’ICUB de 54.000 €. 
Hiroshima té una sala per a representacions escèniques amb grades mòbils i un aforament de 130 persones, i un segon espai per a concerts que pot arribar als 230 espectadors. La programació musical, però, no s’encetarà fins al 2016. L’equip de gestió és de només quatre persones i no volen precipitar-se. Una de les curiositats de l’espai és que el camerino està situat dins del refugi antiaeri de la Guerra Civil que hi havia als fonaments l’edifici. 
Trencador i independent
Més enllà del continent, el contingut d’Hiroshima fa gala del seu caràcter independent i trencador. Segons Core, apostaran per la nova creació escènica, buscaran espectacles que mesclin disciplines diferents, sempre de llenguatges contemporanis, amb un alt nivell de risc i que, tot i així, estiguin pensats “per a un públic ampli i heterogeni”. La seva aspiració és omplir la sala de dimecres a diumenge amb una setantena d’espectadors -la mitjana barcelonina de les sales de mitjà format, asseguren-, i compten que l’oferta gastronòmica i més endavant els concerts facin rendible el teatre. 
El cartell per als tres pròxims mesos demostra que les noves tecnologies, el moviment, la performance i el circ hi tindran protagonisme, una línia que es pot identificar amb l’ADN d’espais com l’Antic Teatre. L’artista de Singapur Choy Ka Fai donarà el tret de sortida a la programació amb un muntatge en el qual instal·la implants musculars digitals a una ballarina (a Barcelona serà Sonia Gómez) a qui fa ballar peces icòniques de la història de la dansa. La contorsionista Cherepaka i Animal Religion són la quota de circ, i intèrprets com Sònia Barba, Regina Fiz i la jove Núria Guiu hi presentaran espectacles plàstics inclassificables. Companyies de llarga trajectòria com Ernest Collado i Piero Steiner, Erre que Erre i Colectivo 96º també passaran per aquest espai fins al juny. Al juliol acollirà propostes del festival Fire i del Grec.

No hay comentarios:

Publicar un comentario