La Caldera, en ebullició


Font: Marta Cervera (elperiodico.cat) | Foto: Josep Garcia
Els ballarins i coreògrafs del centre de creació La Caldera -la seva històrica seu a Gràcia la van haver d'abandonar- es preparen per estrenar nou local. Les obres als antics cines Renoir Les Corts encaren la recta final. A partir del dia 29 i fins al 3 de maig, l'espai ha d'acollir el Barcelona lnternational Dance Exchange (BIDE), plataforma de trobada i intercanvi per a professionals de la dansa. «L'esforç ha sigut molt gran. Només ens falta l'esprint final, que serà titànic», vaticina Alexis Eupierre, director de La Caldera. «Gairebé no hem tocat res de l'estructura de l'edifici per economitzar. Conservem els banys i el bar al mateix lloc per aprofitar els baixants, també les taquilles estan igual», explica. El cine Renoir tenia sis sales. La Caldera en disposarà de cinc: tres d'assaig -una serà també d'exhibició-, un espai polivalent i un altre compartit que estarà dedicat al co-working. Allà s'instal·larà l'Associació de Professionals de la Dansa de Catalunya (Apdc), actualment ubicada a la Fabra i Coats.
A l'entrar el canvi més visible és la unió de la sales de cine 1 i 2 formant en un gran espai d'assaig que compta amb llum natural. La sala contigua també comptarà amb llum diürna, però no així la resta. Al pis superior ja s'estan col·locant les rajoles de les dutxes i aviat seran visibles els canvis a la sala de reunions que es podrà transformar en espai per acollir-hi creadors en residència. «A la nova Caldera volem anar a més però mantenint el mateix esperit i unes línies de treball similars», afirma el director. El 50% de l'espai estarà ocupat pels antics calderers i la gent nova que s'ha anat sumant al projecte al llarg d'aquests 20 anys. «L'altre 50% s'obrirà a través d'una convocatòria pública per a la qual es crearà una comissió de selecció. Hi haurà un procés transparent», afirma Eupierre.
Se seguirà recolzant la creació amb residències i formació continuada i s'ajudarà la coproducció. Com a novetat hi haurà una sèrie de serveis compartits de gestió i producció. «Abans les companyies s'ocupaven d'això. Avui, com que no tenen diners, s'ha d'inventar un sistema de serveis per donar suport a la gestió d'espectacles».
L'objectiu és que d'aquí a tres anys La Caldera s'hagi transformat en un centre de referència de creació i exhibició. «No comptarem amb un director artístic per a la programació sinó amb comissaris que treballin per cicles per mostrar d'aquesta manera diferents perfils de dansa i d'art en lloc de tenir una única mirada». Espera donar cabuda a tota mena de propostes, des dels experiments més radicals, fins als més comercials, la performance o la dansa destinada al públic familiar. «Ens agradaria que La Caldera es veiés com un espai d'exhibició obert i polivalent».
El pressupost de l'obra eren 500.000 euros i s'ha incrementat en 140.000 euros després de sorgir problemes d'estructura que no s'havien contemplat. La façana amb prou feines es tocarà. «El que és important ara és poder entrar-hi i començar a treballar».

No hay comentarios:

Publicar un comentario