Homenatge a la generació de la represa del teatre català
Font: ara.cat
El president del Cercle Artístic de Sant Lluc, Josep Parerra, i la presidenta de l'associació Agrupació Dramàtica de Barcelona, Montserrat Agell, presidiran aquest dilluns a la una del migdia l'homenatge a l'Agrupació Dramàtica de Barcelona (ADB) amb motiu del seu 60è aniversari. L' acte consistirà amb la descoberta d'una placa commemorativa a l'entrada del Cercle Artístic de Sant Lluc i serà il·lustrat per Jordi Coca, escriptor i cronista de la memòria de l'Agrupació Dramàtica de Barcelona.
L'Agrupació Dramàtica de Barcelona va ser fundada el el 1954 per Ferran Soldevila, Lluís Orduna, Pau Garsaball i Frederic Roda com a secció del Cercle Artístic de Sant Lluc, i també va funcionar com una companyia independent d'intel·lectuals. L'associació Agrupació Dramàtica de Barcela va néixer el maig d'enguany per promoure el Premi Federic Roda de Teatre i incorporar-lo a la Festa de les lletres catalanes de la Nit de Santa Llúcia.
La tasca de l'Agrupació Dramàtica de Barcelona es va desenvolupar en tres línies:
-El foment d'un teatre nacional català i la promoció d'autors novells com com Josep Maria Benet i Jornet, Jordi Teixidor, Jaume Melendres, Alexandre Ballester, Ramon Gomis, Rodolf Sirera i Joan Abellan, entre altres.
-La promoció de les obres teatrals de novel·listes i poetes, com Manuel de Pedrolo, Maria Aurèlia Capmany, Salvador Espriu i Joan Oliver.
-La traducció de dramaturgs europeus contemporanis renovadors com Bertolt Brecht, Jean Anouilh, Eugen Ionesco i Friedrich Dürrenmatt a través dels 'Quaderns de Teatre ADB'.
Emtre les estrenes més destacades de l'ADB hi ha: 'Primera història d'Esther', de Salvador Espriu; 'Pigmalió', de Bernard Shaw, 'La cantant calba', d'Eugene Ionesco; i 'Un promenatge', de Txèkhov.
L'activitat de l'ADB va tenir aviat una repercussió política: el 1957 el Ministerio va limitar la possibilitat de recitar en català, un fet que la va convertir en una entitat perillosa. La constància dels seus responsables i la presència legal que li va donar el Cercle Artístic de Sant Lluc fins al 1960 van fer possible que l'activitat es mantingués. Entre els col·laboradors de l'Agrupació Dramàtica de Barcelona hi havia Carlota Soldevila, Jordi Sarsanedas i Albert Boadella, que va fundar la companyia Els Joglars en el marc de l'entitat el 1962.
L'ADB va esdevenir independent el 1960 i es va instal·lar al Palau Dalmasses amb altres entitats com Òmnium Cultural i es va veure obligada a tancar per raons polítiques el 1963 després d'estrenar 'L'òpera de tres rals', de Brecht, al Palau de la Música. Les autoritats franquistes van argumentar l'ordre de tancament amb el fet que l'agrupació ja no era una entitat registrada perquè havia deixat de ser una secció del Cercle de Sant Lluc. L' Escola d'Art Dramàtic Adrià Gual, entre altres entitats, va recollir el seu llegat.
No hay comentarios:
Publicar un comentario